Idag uppmärksammas D-vitaminbehovet hos barn och hur allvarlig D-vitaminbrist kan bli.
Just brist på vitamin D har uppmärksammats mycket på sistone. Det är bra, även om det finns många andra aspekter inom näringslära och -fysiologi som också borde uppmärksammas.
Det som tas upp idag är att Finland har skärpt sina rekommendationer för D-vitamin till barn. Och nu trycker man på att Sverige bör följa Finlands exempel. I Sverige rekommenderas D-vitamindroppar för barn upp till två år, men i Finland har man skärpt rekommendationerna så att alla barn upp till 18 år ska ta extra D-vitamintillskott.
D-vitaminbrist påverkar många viktiga faktorer, särskilt skelettet och immunförsvaret. (Läs gärna mer om studier på D-vitamin i tidigare inlägg genom att söka till höger här på sidan)
Vitamin D är särskilt viktigt för oss nordbor. Bästa källan är nämligen solljus, men i dagens innesittar-samhälle blir det för lite. Men D-vitamin går även att få i sig via kosten, särskilt genom att äta rikligt med fet fisk. Det här har också varit ett problem de senaste tiotal åren då vi levt i stora fettskräckens samhälle. Intressant i fettdebatten är att medan Norden över lag är hårt drabbat av benskörhet, där en uppmärksammad anledning är D-vitaminbrist, är Grönland inte speciellt drabbade av benskörhet trots att man inte har mer solljus än vad vi har här i Sverige. Men på Grönland äter man rikligt med fet mat som också innehåller D-vitamin.
Det är lite sorgligt att det behöver gå så långt att barnen måste knapra tillskott. Vistats man tillräckligt mycket ute, särskilt under sommarmånaderna och äter rikligt med fet fisk och annan fet mat, kan det vara tillräckligt. Men visst är tillskott mycket bättre än brist!
Mer om dagens nyhet finns här:
http://svt.se/2.108068/1.2295258/barn_lider_av_d-vitaminbrist
Foto: Rosemary Ratcliff, FreeDigitalPhotos.net
Lämna ett svar