Vanligen förändras virus och blir snällare, men samtidigt mer smittsamma, med tiden. Detta eftersom det som gynnar virusets överlevnad och fortplantning (dvs att vi värddjur överlever och att de lättare förökar sig) är de gener/mutationer som förs vidare. Men enligt nya studier verkar det nya coronaviruset inte alls bli snällare och mindre dödligt.
Flera studier pågår nu om hur snabbt varianterna av det ursprungliga SARS-CoV-2-viruset sprider sig och hur farliga de är. Enligt en ny klinisk studie har den brittiska varianten gett en ökad dödlighet på 30 till 100 procent jämfört med det tidigare dominerande viruset.
Studien är utförd på 110 000 personer som testades positiva för covid-19 mellan 1 oktober 2020 och 12 februari i år. Smittade med den nya brittiska varianten (B.1.1.7) har jämförts med lika många infekterade med den tidigare dominerande varianten i Storbritannien och övriga Europa.
Man vet ännu inte varför man blir sjukare av den brittiska varianten. Man spekulerar i att om viruset binder bättre så utsöndras mer virus och då sprids viruset lättare. När det binder bättre får man också troligen mer virus direkt ner i lungorna och då kan vi troligen lättare få lunginflammationer.
De dominerande varianterna av SARS-CoV-2 som successivt har uppstått under pandemin har alla fått en förändring som kallas D614G i spikproteinet, enligt en annan ny studie. Denna mutation bidrar till att viruset förökar sig snabbare och gör det lättare för viruset att fästa på våra celler.
Den brittiska varianten av det nya coronaviruset som nu sprids i Europa och Sverige har dessutom fått förändringen N501Y, vilket gör viruset ännu bättre på att spridas och binda till celler. Den sprider sig troligen bättre för att den verkar binda bättre till våra celler.
I den sydafrikanska, brasilianska och den nya varianten som sprider sig i New York finns ytterligare förändringar jämfört med den brittiska varianten. De har alla gemensamt att de har en mutation som heter E484K, förutom N501Y som finns i den brittiska varianten.
E484K binder bättre än N501Y, men de varianter som har E484K har också ytterligare mutationer som gör att de i slutändan binder sämre än den brittiska varianten.
Med tiden brukar virus bli mindre aggressiva. Det är ingen fördel för virus att döda sin värd, eftersom viruset vill leva vidare genom att värden ska smitta nya personer. Men det gäller virus som smittar som mest när vi är sjuka. Då måste viruset anpassa sig för att kunna överleva.
Med viruset som orsakar covid-19 kan det enligt experter ta tiotals år innan det blir snällare. Det beror på att viruset smittar innan vi blir som mest sjuka, vilket innebär att viruset hinner sprida sig vidare till nästa person oberoende av hur sjuka vi blir. Om man smittar innan man blir sjuk så behöver inte viruset bli mildare för att kunna fortsätta sprida sig och därför kan virus för covid-19 fortsätta vara farliga.
https://www.bmj.com/content/372/bmj.n579
https://www.nature.com/articles/s41586-021-03361-1
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/brittiska-mutationen-dodligare-enligt-ny-studie
Linda says
Det är verkligen en jobbig och konstig sjukdom. Inte trodde man väl att man skulle må så här, av ett influensavirus. Men samtidigt kan jag tycka det är intressant, att få uppleva det. Jag har ändå haft det relativt milt. Post-covid är ju en kategori i sig, det är som om covid innebär olika stadier. Första veckan: de klassiska symtomen (frossa, värk i kroppen, allmän sjukdomskänsla), vecka 2; smak- och luktbortfall, även sämre reflexer, sämre känsel, sämre hörsel och syn samt svårigheter att koncentrera sig.
Vecka 3 (nu börjar de mer okända och ändå mer konstiga symtomen dyka upp): starka och verkliga drömmar (som stör sömnen), urinträngningar, ovanligt kraftig träningsvärk vid fysisk aktivitet.
Konstant har hela tiden varit tröttheten, som kommer och går.
Jag har ingen aning om vilken variant av viruset jag fick, men det skulle ju kunna tänkas vara en av de muterade varianterna eftersom jag fick det så pass sent (i februari i år).
Tack för en bra blogg och allt viktigt du sprider Anna!
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter av detta!
ebet says
Mycket intressant. Det vore också intressant att veta hur mycket nedstängningarna tvingar viruset att mutera.