Mycket forskning visar att D-vitaminnivåer i blodet (kalcidiol – 25 (OH) D3) korrelerar starkt med SARS-CoV-2-infektionsgraden. Det diskuteras huruvida låg D3-nivå orsakas av infektionen, eller om brist på D-vitamin påverkar immunförsvaret negativt. Syftet med denna nya studie – en metaanalys där man tittade på tidigare studier – var att samla ytterligare data kring detta.
Man tittade både på kohortstudier och kliniska studier av covid-19-dödlighet jämfört med D3-blodnivåer. Dödligheten från kliniska studier korrigerades för ålder, kön och diabetes innan de analyserades.
Man hittade en populationsstudie och sju kliniska studier som rapporterade D-vitaminnivåer före infektion eller dagen för sjukhusintag. Forskarna hittade starka bevis på att låg D3-nivå är en prediktor snarare än en bieffekt av infektionen. Alltså att låga D-vitaminnivåer ger värre symtom/sjukdomsförlopp. Forskarna rekommenderar att höja serum 25 (OH) D-vitaminnivåer hos personer till över 50 ng/ml för att förhindra eller mildra nya utbrott.
Studien är ett så kallat preprint och har alltså ännu inte utvärderats i så kallad peer review.
Ur studien “COVID-19 mortality risk correlates inversely with vitamin D3 status, and a mortality rate close to zero could theoretically be achieved at 50 ng/ml 25(OH)D3: Results of a systematic review and meta-analysis”:
Much research shows that blood calcidiol (25(OH)D3) levels correlate strongly with SARS-CoV-2 infection severity. There is open discussion regarding whether low D3 is caused by the infection or if deficiency negatively affects immune defense. The aim of this study was to collect further evidence on this topic.
Methods Systematic literature search was performed to identify retrospective cohort as well as clinical studies on COVID-19 mortality rates versus D3 blood levels. Mortality rates from clinical studies were corrected for age, sex and diabetes. Data were analyzed using correlation and linear regression.
Results One population study and seven clinical studies were identified, which reported D3 blood levels pre-infection or on the day of hospital admission. They independently showed a negative Pearson correlation of D3 levels and mortality risk (r(17)=-.4154, p=.0770/r(13)=-.4886, p=.0646). For the combined data, median (IQR) D3 levels were 23.2 ng/ml (17.4 – 26.8), and a significant Pearson correlation was observed (r(32)=-.3989, p=.0194). Regression suggested a theoretical point of zero mortality at approximately 50 ng/ml D3.
Conclusions The two datasets provide strong evidence that low D3 is a predictor rather than a side effect of the infection. Despite ongoing vaccinations, we recommend raising serum 25(OH)D levels to above 50 ng/ml to prevent or mitigate new outbreaks due to escape mutations or decreasing antibody activity.
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.09.22.21263977v1
Christina says
I ett av de senaste podavsnitten så avråddes man att ta D-vitamintillskott. Är det då bästa att få i Sigtuna g D-vitamin bara genom kosten för att hålla uppe nivån ? Fiskleverolja, kött, ägg, lever etc…? Räcker det?
Anna Sparre @ 4health.se says
Det är viktigt att ha andra saker på plats i kroppen.
Rek fiskleverolja (innehåller bla retinol) och magnesium i första hand. Båda är viktiga för D-vitaminbalansen. Men är man sedan inte ute väldigt mycket året runt och/eller utomlands på vintern och är mycket duktig på att få d-vit från kost så kan man behöva måttliga mängder D-vitamin som tillskott ibland. Det är min erfarenhet
Men ja, lyssna gärna på podcastavsnitten jag gjort med Morley Robbins