En ny kartläggning som Livsmedelsverket gjort visar att i 15 av våra vattenverk, som tillsammans försörjer 2,2 miljoner människor, låg PFAS-halterna över 10 nanogram per liter vid provtillfällena.
Detta är under nuvarande gränsvärde, men detta gränsvärde menar toxikologer måste ändras eftersom ämnena är mycket farliga.
PFAS är industriellt framställda ämnen som är extremt svårnedbrytbara i naturen – och i kroppen! Vi blir aldrig av med dem, de ansamlas. Så om exponeringen fortsätter får man till slut toxikologiska effekter.
PFAS består av kemiskt framställda kolkedjor bundna till flouratomer, en av de starkaste kemiska bindningarna som finns – och som troligen aldrig bryts ner. De är motståndskraftiga mot nedbrytning och ackumuleras i naturens näringskedjor. Ett stort antal PFAS är reproduktionsstörande och misstänkt cancerframkallande.
Användningsområdena är många eftersom de har en förmåga att bilda släta ytor som är vatten-, fett- och smutsavvisande. Exempel på produkter där ämnena kan förekomma är rengöringsmedel, brandskum, smink, impregnerade textilier (som soffor och kläder). Det finns alltså också i dina dammråttor.
Läs mer om PFAS i tidigare inlägg: https://4health.se/?s=pfas
Totalt finns cirka 3000 olika PFAS-ämnen, varav ca 200 är förbjudna. Kemikalieinspektionen och fyra andra europeiska myndigheter har lämnat in en avsiktsförklaring till EU:s kemikaliemyndighet om att förbjuda alla PFAS-kemikalier. Men innan ett förbud återstår arbete att kartlägga användningen, bedöma risker och hitta alternativ.
Livsmedelsverkets kartläggning visar att i 15 vattenverk, som tillsammans försörjer 2,2 miljoner människor, låg PFAS-halterna över 10 nanogram per liter vid provtillfällena, men inte i något fall över Livsmedelsverkets gräns på 90 nanogram per liter. Kartläggningen och en ny riskbedömning av Europeiska Livsmedelssäkerhetsmyndigheten ligger till grund för Livsmedelsverkets arbete med att ta fram ett nytt gränsvärde.
Halterna av PFAS i dricksvattnet runt om i Sverige ligger under Livsmedelsverkets gräns. Men den gränsen är otidsenlig menar experter som vill se en gräns på 10 nanogram per liter istället för dagens 90. Det här är farliga ämnen och därför måste gränsen vara så låg det bara går.
Lösningen – ställ krav! Påverka med din åsikt om att detta är en viktig fråga som måste prioriteras
Får som alltid frågan om vattenfilter. Men är personligen inte expert på detta. Tror dock att alla är bättre än inget.. Och att det är bra att få i sig mkt vätska via grönsaker hellre än kranvatten för att få i sig de mineraler man bör få med vatten.
se även kommentarer på Facebook vid inlägget 14 oktober 2021. Där hade flera följare tips på vattenfilter.
https://sverigesradio.se/artikel/over-tva-miljoner-svenskar-har-pfas-i-dricksvattnet
https://sverigesradio.se/artikel/snart-kan-alla-pfas-amnen-forbjudas-i-eu
[…] Jag har tidigare skrivit hur över två miljoner av oss svenskar har höga nivåer av PFAS i vårt kranvatten (https://4health.se/over-tva-miljoner-svenskar-har-pfas-i-dricksvattnet-ansamlas-i-kroppen) […]