Den här goda och matiga soppan (eller grytan) går att variera på många sätt (du kan t.o.m göra vegetariska biffar på resterna). Den fungerar dessutom att bjuda de flesta på, då den är fri från alla vanliga allergener och även vegansk. Du kan variera mängden grönsaker och rotfrukter så att den blir mer som en soppa eller som en fastare gryta. Och den är god precis som den är, utan några tillbehör.
Du behöver (för att göra en fastare gryta så bör du ha så mycket grönsaker etc så att vätskan bara precis täcker, dvs de “högre” mängdanvisningarna för grönsaker) :
- ca 0,5 kg butternut-pumpa (inte pumpasäsong? Byt ut pumpan mot valfria rotfrukter – gärna något med lite sötma)
- ca 2-4 stora morötter (som sagt, mängd beror på önskad konsistens)
- Ca 100-250 g grönkål eller andra gröna blad – gärna blasten från blomkål, broccoli eller brysselkålsplantan
- Kokosolja till stekning
- 1 lök eller purjolök
- 4 vitlöksklyftor
- ca 1,5 msk riven ingefära
- 1 tsk gurkmeja
- Övriga kryddor: Använd något som ger hetta samt blandade indiska kryddor. Förslagsvis:
Hetta: 1 röd chili och/eller 1 tsk currypasta
Indiska kryddor: 1 msk garam masala (kryddblandning) eller krydda fritt tex med spiskummin, svartpeppar, kardemumma, kryddnejlika, kanel och muskot - 8 dl kokosmjölk (2 burkar)
- Lite grönsaksbuljong/fond eller använd andra smakförhöjare som kelp, selleri, libbsticka och mer salt
- 4-6 dl kikärtor och linser (förkokta) – tex 1 förpackning kikärter och 1 förpackning gröna linser
- Ev 1 msk glutenfri soja / tamari
- Salt
Skala och skär pumpa och morot till mindre bitar
Hacka lök och vitlök fint fräs försiktigt i kokosoljan i en gryta
Tillsätt ingefära, chili och kryddorna i “fräset”
Tillsätt kokosmjölk och ev buljong
Lägg i morot och pumpabitarna och låt puttra under lock i ca 10-15 min tills de mjuknat
Hacka gröna blad grovt och tillsätt i grytan
Skölj kikärtor och linser och tillsätt till grytan ett par minuter tills de är varma
Smaka av med soja och salt
Mixa gärna grytan halvslät med stavmixer och toppa med lite örter
❗️Tips: Har du rester kvar och vill variera dig? Om du har tillräckligt fast konsistens på grytan så kan du bara blanda ner lite bikarbonat, 1 msk valfritt glutenfritt mjöl (potatismjöl, bovete el dyl) och en skvätt olivolja i resterna, forma till vegetariska biffar och stek 🤗
Ps. Du vet väl att det finns 100-tals recept via kategorin “recept” https://4health.se/category/recept
Lämna ett svar