Jag får så mycket roliga besök hos mig. Ett av de senaste var Anneli Sandström som visade hur hon arbetar, och som även ville besöka mig för att diskutera ett upplägg när jag ska komma och föreläsa hos henne efter sommaren.
Vi bestämde oss för att filma en liten sammanfattning/förenkling av våra huvudmeridianer (se filmklippet nedan). Akupunkturpunkter ligger på meridianer. Kroppen har 12 regulära meridianer. Dessa meridianer hör ihop med kroppens olika organ enligt kinesisk medicin. Det finns även 8 extraordinära meridianer, som har mer övergripande funktioner i kroppen.
Enligt daoismen består våra kroppar av ett nätverk som reglerar och transporterar Qi (enklast beskrivet som energi) och blod till kroppens organ och vävnader. Detta nätverk är Jing Luo, eller vårt meridiansystem.
Det är enligt den Kinesiska Medicinen som kroppen är uppdelad i ett nätverk av meridianer. Vi har 12 huvudmeridianer där varje meridian är kopplad till ett inre organ. Utöver dessa finns det sk. extraordinära meridianer, förbindelser och förgreningar.
Kroppens huvudmeridianer och några olika besvär och sjukdomstillstånd kopplande till dem:
- Lungorna: allergi, bihåleinflammation, hudbesvär, förkylningar, blekhet
- Tjocktarmen: huvudvärk, muntorrhet, förstoppning
- Magsäck: halsont, matsmältningsbesvär, trötthet
- Mjälten: Svullen mage, matsmältning, kräkningar, lös avföring, svullen, ledvärk
- Hjärtat: klump i bröstet, andfåddhet, irritation, oregelbundna hjärtslag
- Tunntarmen: nedsatt hörsel, torr hud
- Urinblåsan: känslig för kyla, ont i nacke, skuldra, rygg, åderbråck, frekvent urinering
- Njurarna: kalla händer och fötter, ont i rygg och leder
- Hjärtsäcken (pericardium): sömnproblem, frekventa drömmar, glömskhet, högt blodtryck, hjärt- och kärlbesvär, andfåddhet
- Trippelvärmaren: ilska, svullet ansikte, oregelbunden mens, tungt huvud, besk smak i munnen, sömnlöshet
- Gallblåsan: yrsel och huvudvärk, oregelbunden mens, tung i kroppen, klimakteriebesvär
- Levern: torr och besk smak i munnen, yrsel, instabilt blodtryck, depression, ilska, mensrubbningar
Se mer i filmklippet nedan och bl.a. om vilka känslor som är kopplade till vilka meridianer, vad som är kopplat till fertilitet eller stress osv.
Om du tycker det här med kinesisk medicin är spännande så missa inte att vi har en hel serie podcastavsnitt om TKM, kinesisk medicin, med en läkare i kinesisk medicin. Avsnitt 305 till 307. Börja här: https://4health.se/305-peter-torssell-lakare-i-kinesisk-medicin-1
Och missa inte nästa avsnitt (troligtvis) där vi bl.a. kommer in mer på det där med Qi eller Prana och Kundalini mm (motsvarighet i indien/ sanskrit)… när vi pratar energimedicin och varför denna del är så viktig i vår hälsa och läkningsresa – vi pratar i detta kommande avsnitt med en “vanlig” svensk läkare (!!)
Lämna ett svar