Hörde precis om en ny studie som visar att svenska barn har glutenallergi i större utsräckning än barn i andra länder. Detta är kopplat till ett högre glutenintag i tidigare åldrar (välling bl.a.).
Här finns artikeln i SvD:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svenskar-tidigt-kansliga-mot-gluten_6259910.svd
Studien kallas för Teddy-studien där riskgrupper för glutenintolerans följs. Barnens dagliga kostintag studeras genom dagböcker som föräldrarna för. Resultaten visar att de svenska barnen får i sig gluten tidigare.
“I slutet av 1980-talet femdubblades plötsligt antalet nya fall av glutenallergi bland barn i Sverige. Kostråden till nyblivna föräldrar ändrades, så att barn skulle börja äta gluten i små mängder för att hinna vänja sig vid ämnet.”
“Samtidigt minskades mängden gluten i den välling som ges till de minsta barnen. Efter det sjönk antalet barn med glutenintolerans till samma nivå som tidigare. Det tyder på att kosten har stor betydelse, säger Daniel Agardh.”
Vad är lösningen då? Amma och gå sedan över till riktig mat så långt detta är möjligt. Alla, även vuxna, bör undvika att få i sig spannmål i större utsträckning eftersom vi inte är anpassade till det. Glutenintolerans är bara ett av problemen. Andra problem är det stora kolhydratinnehållet som påverkar blodsocker och inflammationer, lektiner som kan ge tarmproblem etc.
Linda Pierre says
Hur vet man då när man ska ge gluten och hur mycket? För visst är det så att om man inte vänjer barnet vid gluten i tid och det sedan sitter på dagis och äter en tex en smörgås så kommer det bli en chock för kroppen och barnet reagerar väldigt starkt på den plötsligt höga dos av gluten?
Anna Sparre @ 4health.se says
Eftersom ingen är anpassad till spannmål/gluten (vi har bara ätit det i 200 generationer eller 4-5000 år) så är mitt svar ät/ge så lite som möjligt och så sent som möjligt. Dock tror jag att det finns för lite forskning för att med säkerhet besvara din fråga. Den här studien visar att det borde vara bättre att vänta.Det finns inga bevis som jag känner till för att kroppen skulle få en chock om barnet inte vant sig vid gluten.
Glutenintolerans ska ju inte beblandas med allergi. Vid glutenintolerans ger sig kroppens immunförsvar på tarmslemhinnan och börjar bryta ner denna eftersom kroppen uppfattar gluten som ett gift. Dvs en autoimmun sjukdom, inte en allergi. Immunförsvaret försöker eliminera “giftet” genom att förstöra tarmslemhinnan.
Jag tror att ju mindre exponering för gluten destom mindre risk för problem!