Uppdaterat 17/12, jag glömde ju the secret weapon – ingefära!! Förstår inte hur jag kunde missa att skriva det.
Har insett att jag nästan bara lägger upp recept på det som jag kallar för “nyttiga onyttigheter”. Dvs. hur kan man göra om ett pizza-, paj- eller chokladbollsrecept så att det blir nyttigt. Men i själva verket äter jag ju oftast riktig mat själv, dvs fisk eller kött och grönsaker. Ofta en bit färsk lax som smörtsteks och serveras med en sallad. Färsk fet fisk blir så himla gott helt naturell så det behövs inte mer än så. Därför blir det inte så mycket recept heller 🙂
Igår blev det i alla fall revbensspjäll – tjocka och tillagade i ugnen. Allra godast blir det om man kokar köttet mört innan det tillagas i ugnen, men ibland går det enkla före (oftast, för min del, ska det vara enkelt att laga mat). Hur som helst, här kommer mitt enkla och nyttiga recept:
- Tjocka revbensspjäll
- Marinad: smör, vitlök, soja, ingefära och blandade kryddor och örter (man kan ha i lite honung om man är ute efter lite mer glace-känsla)
- Tillbehör: tex svamp, lök, (jordärtskocka)
- Eventuellt grädde och en skvätt fond till sås
Jag gjorde marinad på en rejäl bit smör (smält), hackad vitlök, en bit riven ingefära, färsk timjan, soja och chilipulver. Häll på/ pensla köttet. Tillaga i ugn vid 175 grader i en form. Efter ca 30 min la jag tillbehör i formen runt köttet: champinjoner och lök samt lite bitar av jordärtskocka. Jordärtskocka är en söt rotfrukt som en del kanske vill undvika, men eftersom marinaden gjordes utan sötma så bröt den söta jordärtskockan (och även löken) av fint mot köttet. Hällde även i en liten skvätt vatten så att inte grönsakerna skulle bränna fast.
Jag använde stektermometer och tog ut köttet vid 70 graders mittemperatur. Men räkna med totalt upp emot 1,5h i ugnen beroende på köttets storlek.
Gjorde även brysselkål till och serverade bara med skyn som sås. Men vill man kan man, medan köttet vilar under en bit aluminiumfolie, koka upp skyn med grädde och tillsätta en skvätt soja och fond.
Bryr man sig inte om att vara helt lowcarb kan man även servera med en liten klick vinbärsgelé. God och mysig vintermat som var klar lagom till julgranen pyntats 🙂
Lämna ett svar