Kvällstidningarna har stora rubriker efter en halvkändis som käkat LCHF i ett par månader. För det första ger kost verklig påverkan på hälsan på mycket längre sikt än så. För det andra får man inte gallsten av en högfettsdiet.
Gallan hjälper till att spjälka fett från kosten. Har man under många år ätit en onaturligt fettsnål diet så kan det helt enkelt ha varit för lite galla i omlopp och stenar kan undertiden ha bildats. Byter man sedan till en högfettskost så börjar galla trycka på och gallstenarna kan fastna i gallgångarna och orsaka smärta och eventuellt inflammation.
Gallblåsan ligger på leverns baksida. Gallblåsegången från gallblåsan mynnar tillsammans med en gång från bukspottkörteln i den del av tunntarmen som kallas tolvfingertarmen.
Pankreatit/ bukspottkörtelinflammation kan uppstå av att en gallsten fastnar på vägen till tarmen och täpper till utloppet för bukspott.
Nej, man får inte gallsten och inte bukspottkörtelinflammation av LCHF, men visst kan symtomen yttra sig vid en kostomläggning. Mitt råd är istället att snarast möjligt få fart på gallan genom en fetare kost. Känner man att man får ont i trakten av gallan efter en fet måltid så finns det antagligen små stenar som bildats. Det bästa brukar vara att trappa upp fetthalten successivt. Troligtvis är stenarna så små att de sköljs ut utan att orsaka besvär.
Obs! Bilden är lånad från 1177. Har ni något emot detta plockar jag givetvis bort bilden, men jag tar för givet att 1177 hellre vill sprida kunskapen om kroppens anatomi
Annett says
Jag tänkte påpeka ett sakfel i inlägget. Kosten kan påverkar kroppen väldigt snabbt. Jag vet att folk har blivit av med så kallad kronisk smärta efter att äta en kost fri från socker, spannmål och mjölkprodukter på bara några dagar. När jag var i 20 årsåldern hade jag gått igenom ett 3 år långa helvete med migrän varenda dag. Efter en veckas rawfood var tre års elände som bortblåsta och jag var som pånyttfödd.