Yes, det är sant. Nitratet i spenat och även i rödbetor och gröna bladgrönsaker verkar stimulera proteiner som reglerar kalciumjoner i musklerna. Kalciumjoner är nyckeln till muskelns förmåga att dra ihop sig (spännas alltså).
I studien länkat till nedan fick hälften av en grupp möss nitrat och resten ej. De möss som fått nitrat fick betydligt starkare muskler och högre nivåer av dessa kalciumreglerande proteiner.
Men som vanligt ska man vara försiktig med att dra slutsatser om kost mellan gnagare och människor.
Studien:
http://jp.physoc.org/content/early/2012/06/11/jphysiol.2012.232777.abstract
http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=145883&l=sv&newsdep=130
Image: Simon Howden, FreeDigitalPhotos.net
Sara says
Hej Anna!
Längesen du skrev denna post, men alltid spännande att söka på din blogg när man undrar om något 🙂 Jag hamnade i en diskussion om nitrat och nitrit i egenodlade grönsaker häromdagen, som odlats med gödsel. Med tanke på att nitratet omvandlas till nitrit i munhålan och sedan vidare till kväveoxid i magsäcken och som jag förstått det, ev vidarebildning till nitrosaminer. Vid höga mängder, skulle kroppen kunna göra skillnad på tillsatt nitrit och nitrat från ex mycket grönsaker? Skulle du äta stora mängder av dessa grönsaker utan oro eller skulle du tänka dig för? Vore spännande att veta hur du såg på saken 🙂
Tack på förhand!
Med vänlig hälsning,
Sara