Svenskarna är världsmästare i att äta godis. Vi sätter i oss nästan 17 kilo per år
Godis innehåller sällan under 80 procent socker och svenskarnas ökade sockerintag går hand i hand med det tilltagande godisätandet.
Min kommentar: Vitt socker, sackaros, består av både glukos (blodsocker/druvsocker) och fruktos (fruktsocker). Glukosdelen går snabbt ut i blodet och höjer blodsockret, vilket ger insulinpåslag och fettinlagring. Fruktosen ska först omvandlas i levern, vilket först ger risk för fettlever och sen ger ett högt blodsocker. Fruktos bryts ner i kroppen på ett sätt som liknar alkoholnedbrytning och kan därför bli skadligt i onaturligt stora mängder. Ge fettlever tex (förutom “vanlig” fetma).
I artikeln nedan står det även att:
Butikernas knep för att luras oss att köpa mer godis är bl.a. att godishyllor med det mest färgrika godiset finns vid kassorna i ögonhöjd för barnen.Man ser det färgglada godiset i rött, gult och orange som triggar matcentra i hjärnan.
Godispriset har mer än halverats de senaste trettio åren (jämfört med andra varor). Men Godisbranschen i Sverige är omsätter ändå minst 10 miljarder kronor per år.
Men även om godiset är billigt, och branschen tjänar stora summor pengar, finns det stora kostnader att räkna med. Kostnaden för övervikt och fetma uppgick till drygt 20 miljarder kronor under 2008. Beräkningar som gjort av hälsoekonomerna Ulf Persson och Knut Ödegaard vid IHE, Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi i Lund.
Den summan är nästan lika hög som kostnaden för tobaksrökningen, som samma år kostade skattebetalarna drygt 26 miljarder.
Men trots att den medicinska vården av fetmapatienter är kostsam, utgör den ändå bara cirka 20 procent av kostnaden.Den stora kostnaden för samhället, 80 procent, är kostnader som är en följd av det produktionsbortfall som uppstår i och med sjukskrivning, förtidspension och för tidig död. Det innebär att övervikt och fetmarelaterade sjukdomar kostar samhället mångmiljardbelopp varje år.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/minekonomi/shopping/article15461203.ab
Maria says
När jag växte upp (70-, 80-tal) så gick jag med min peng nån gång i månaden till “gottaffärn” och pekade på de bitar jag ville ha; “En sån, tre såna..” och duktig på matte blev jag nog också för jag insåg snart att jag fick många fler 5-öresbitar än 30-öresbitar! Sen gick jag hem med min lilla påse med 10-15 bitar i. (Oj, vad gammal jag känner mig nu?! 🙂 )
Minns inte när självplocket kom men det var nog en bit in på 80-talet… Sammanträffande med de läskiga larmen om fettets farlighet och användandet av HFCS..?
Anna Sparre @ 4health.se says
Instämmer Maria ! Jag gick i mitten och slutet på 80-talet till kiosken och köpte 10-öresbitar i en liten vit pappåse (då tyckte jag den var stor, men det är en sån som rymmer max ett vykort) genom att peka 🙂
Thomas B says
Åh, vad godis sugen jag nu blev. Längtar så efter lite seg Frans nougat doppad i mörk choklad.
Snälla, Någon…
Lit…ten bit, någon gång,kanske?
Jisses, Vad jobbigt det är att stå emot sockerkicken/insulinpåslaget
Thomas B says
Någon som vet vad Frans nougat är?
Inte jag heller
felstavat/ Fransk nougat ska det stå.
Hej då, nu ska jag ner till COOP, ja ni vet….
Anna Sparre @ 4health.se says
🙂 Thomas, tanken var ju att inlägget skulle ha motsatt effekt, inte ge godissug 😉
Thomas B says
Hi Hi, Jag skojade. Int f…..n kommer jag att falla i den fällan igen.
Men när jag är nere i affären brukar jag doppa näsan i lösgodisprofiten och det luktar så gott.
Blir sugen men kan låtta bli att köpa idag. Detta är bara för att behålla kontrolen/viljestyrkan.
Men förra veckan föll jag och min fru för frestelsen med Lax- pudding efter att ha hållit tillbaka
begäret i Ca 2,5 år.
Och var det gott?
Jaaa, hysteriskt gott. Potatis och Lax……. Och vad vet vi om fisk?
Goggla Nyttigfisk.se
Men någon gång/år/inte så ofta/ kan väll vara rätt så Okey?
Eller ?
Ing-Marie says
Hej! Är just nu i Usa och har varit på Hawaii. Godiset finns inte vid kassorna här och det är små avdelningar inte som hemma jätteavdelningar. Vet en gång i Frankrike när jag var sockersugen men hittade ingen kiosk med godis, det blev crepes istället. Vi ska kanske börja bojkotta affärer med överdriven godisutställning vid kassorna tex? Känns som om godis bara får större o större utrymme.
Anna Sparre @ 4health.se says
Bra idé! Bojkottningen menar jag. Men då får vi hjälpas åt att hitta affärer som inte har godis vid kassorna – de är nog sällsynta.
Hoppas du har en härlig resa!