Vad döljer sig egentligen bakom en ingrediensförteckning?
Jag tänkte gå igenom en standard innehållsförteckning för att ge lite input kring vad som kan dölja sig där bakom.
Idag valde jag ut en charkprodukt som jag hittade i en väns kylskåp. Rökt Emilkalkon. Kalkon låter väl nyttigt enligt de flesta? Mycket protein, lite kolhydrater och naturligt – eller? Låt oss titta på ingrediensförteckningen.
Ingredienser:
kalkonbröst – ok, inga konstigheter
vatten – Lite utfyllnad bara för att kunna sälja mindre kalkon dyrare
koksalt – ok, inga konstigheter
antioxidationsmedel (E325) – Natriumlaktat – ett surhetsreglerande medel som även används för att förstärka antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning
antioxidationsmedel (E316) – Natriumisoaskorbat – antioxidationsmedel som framställs syntetiskt
stabiliseringsmedel (E451) – natrium- och kaliumtrifosfater som framställs ur fosforsyra (Varför behöver vi stabilisera vår kalkon? Kan det bero på att vi fyller ut den med vatten och socker? Just E451 används som vattenbindande medel så troligen är det för att kunna spruta in vatten)
potatisstärkelse – kolhydrater, industriellt processat
druvsocker – kolhydrater, industriellt processat
potatisfiber – kolhydrater, industriellt processat
socker – kolhydrater, industriellt processat
konserveringsmedel (E250) – En nitrit som visat sig vara cancerframkallande i vissa djurförsök
Det här är absolut inte det värsta exemplet jag sett, utan en ganska standard charkprodukt. Men varför fylla ut en bit kalkon med en massa konstiga kolhydrater och så mycket olika tillsatser? Ja en del tillsatser är såklart för hållbarhetens skull, men jag handlar hellre oftare än var 3:e vecka och slipper en del av detta. Och kalkon är dyrt i förhållande till vatten, potatis och socker…
Ovan exempel är för mig en god anledning att välja naturliga råvaror – fisk, kött, grönsaker etc. Köp det i sin ursprungliga form, oprocessat, så vet ni själva vad ni stoppar i munnen!
Lämna ett svar