Från alla barn som föddes vaginalt i Östersund 1996-1997 har man sparat navelsträngsblod. En ny studie på detta blod visar att de barn som före tonåren fått astma eller eksem hade mer fleromättade fettsyror i sitt blod när de föddes än friska barn. Dvs ju mer omega-3 och omega-6 i blodet (vilket beror på mammans konsumtion), ju högre risk för allergi (forskarna räknade först bort kända riskfaktorer såsom om mamman var allergisk)
Mycket konstigt tycker jag personligen att man inte skilt tydligare på omega-3 och omega-6 i studien. Det är välkänt att de två grupperna av fleromättade fetter balanserar immunförsvaret. Och medan omega-6 ökar inflammationer och drar samman luftvägar (dvs borde vara kopplat till astma och allergiska reaktioner) så har omega-3 motsatt effekt. Och precis som jag trodde så kunde inte heller forskarna hitta något samband mellan fiskkonsumtionen hos mammorna (dvs omega-3) och allergi etc. Man kan, baserat på dagens kostmönster, också anta att de allergiska barnen under sin uppväxt fått mer omega-6 än omega-3 från sin kost.
Hur som helst, baserat på detta resultat så är det kanske inte helt bra då att ge välling och barnmat, vilka båda oftast baseras på vegetabiliskt fett, dvs fleromättat fett i form av omega-6-rika oljor, till bebisar och småbarn…
Inte heller är det bra att som gravid få i sig för mycket sådant fett. Var inte rädd för fett, men låt en stor andel av din fettkonsumption bestå av naturligt mättat och enkelomättat fett från kött, ägg, avokado och nötter. Och det fleromättade från fisk. Dvs undvik snabbmat stekt i växtoljor och färdigsåser etc.
Läs mer:
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0067920
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5583476
MariaF says
Tänk om jag tagit till mig LCHF innan jag fick barn… Och ändå är lilleman bara 4år… Jag har alltid varit intresserad av kroppen/näringslära men trott på läroböckerna… 🙁
Jaja, nu kan det bara bli bättre! 🙂
Agnes Wold says
Hej!
Kul att du läst om vår studie och refererar till den! Du tycker att vi borde skilja på omega-3 och omega-6 och visst har vi gjort det. Vi har mätt alla medellånga och långa fettsyror av både mättat, enkelomättat och fleromättat (omega-3 och omega-6) slag. Men eftersom både omega-3 och omega-6 ökar risken för allergiutveckling så får man det snyggaste och starkaste sambandet om man slår ihop dem. Det är inte för att vi är lata, utan för att det avspeglar biologin!
Det finns en tro på att omega-3 och omega-6 har helt motsatta effekter. Jag har aldrig begripit var den idén kommer ifrån, för om man studerar deras effekter så är de mycket likartade (även om omega-3 ofta har lite starkare effekt). Båda dämpar T-cellsaktivering och därmed inflammation som är T-cellsförmedlad.
Vår studie har förstås väckt starka känslor, för många har investerat i att omega-3 är bra mot allt, även allergi. Så en av granskarna på artikeln (det är andra forskare som läser artikeln man skickar in och avgör om den är tillräckligt bra för att publiceras), tvingade oss att räkna ut kvoten mellan omega-3 och omega-6 (för det ingår i den där idén att de är så olika och skall “balanseras”). Men det blev inte bättre för det – det visade sig att de som var allergiska faktiskt hade HÖGRE omega-3/omega-6-kvot.
Många hälsningar
Agnes Wold
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Agnes!
Tack så mycket för ditt klargörande och för att du tar dig tid att kommentera! Men man funderar ju ändå kring hur fisk inte kunde kopplas samman med allergier, trots att halterna omega-3 i blodet kunde göra det. Eftersom fisk är den huvudsakliga källan till omega-3 är min enda tolkning av det att antingen a) är omega-3-tillskott och liknande som är problemet (dvs fettsyrorna tagna ur sitt sammanhang) b) är de kortare omega-3-syrorna från växtriket problemet (typ linfröolja) eller c) beror allergierna snarare på konsumtionsmönstret efter födseln, såsom mycket omega-6 från barnmat
Intressant observationsstudie i vilket fall, och ser fram emot att se uppföljning på detta i form av kontrollerade studier!