Bär du på resistenta bakterier är det inte bara de resistenta bakterierna i sig som utgör faran – de kan även underlätta för andra sjukdomsframkallande bakterier.
Resistenta bakterier kan inte bara utsöndra ämnen som gör antibiotika verkningslös. De kan också påverka andra bakterier där antibiotika normalt skulle fungera.
Forskare har odlat resistenta bakterier tillsammans med antibiotikakänsliga bakterier i en vätska som innehöll antibiotikan kloramfenikol. De kunde då se att de känsliga bakterierna först var få till antalet och inte delade sig. De resistenta bakterierna frodades däremot och delade sig mycket snabbt. När de resistenta bakterierna hade nått en kritisk punkt, och blivit så många att de ätit upp en stor del av antibiotikan i miljön, kunde även de känsliga bakterierna växa till sig och till och med ta över.
Det är en ny mekanism som bevisas väldigt grundligt. Man visar att antibiotikaresistenta pneumokocker kan hjälpa sina vänner, det vill säga de som är känsliga eller dödas av antibiotikan. Det här visar hur komplext antibiotikaresistens kan vara.
Även om man har antibiotikakänsliga bakterier hos en patient, så kan det finnas andra arter som kan bryta ner det antibiotika som man ger för att behandla infektionen.
Kolla in videon på länken här och nedanför. Den visar följande:
Antag att du vill behandla streptokocker med antibiotika, och att du samtidigt bär på antibiotikaresistenta bakterier.
Gröna, antibiotikaresistenta bakterier odlas tillsammans med svarta, antibiotikakänsliga bakterier (streptokocker) i en vätska med antibiotika. I början av experimentet ser man att de resistenta bakterierna växer och delar sig. De svarta streptokockerna trycks ner av antibiotikan och är mycket få till antalet. De lever, men delar sig inte.
Men plötsligt, när de resistenta bakterierna blir tillräckligt många, blir antibiotikahalten så låg att även de icke-resistenta bakterierna kan växa och frodas. De förökar sig nästan explosionsartat, och blir till slut fler än de resistenta.
De många resistenta bakterierna ”äter” helt enkelt upp och oskadliggör antibiotikan, så att även bakterier som egentligen är känsliga för antibiotika gynnas.
https://www.eurekalert.org/multimedia/pub/129847.php
Källor:
http://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.2000631
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6597359
Lämna ett svar