Efter en ny rapport i The Lancet Diabetes & Endocrinology rekommenderas minskning av sockerhalten i sötade drycker som läsk. Enligt brittiska forskare skulle till exempel så många som 300 000 fall av diabetes undvikas.
Storbritannien har genomfört en satsning för att minska mängden salt i flera livsmedelsprodukter med 40 procent under en femårsperiod. Nu kan det vara dags för en liknande satsning när det gäller socker. Tilläggas ska att det inte finns något vettigt vetenskapligt stöd för att minska saltintag, men däremot för att minska på sockret. Det här borde alltså ha skett i en annan ordning. Men likväl får man hoppas att det nu äntligen blir av.
Om sockerhalten i sockersötade drycker, inklusive fruktjuice, minskades med 40 procent tror man att det går att förebygga 500.000 fall av övervikt och 1.000 000 fall av fetma hos den brittiska befolkningen. Och det skulle kunna förebygga omkring 300 000 fall av diabetes typ två under de kommande två årtiondena, enligt en studie av professor Graham MacGregor och hans kollegor vid Queen Mary University of London. Sockret som försvinner från dryckerna ska inte ersättas med konstgjorda sötningsmedel.
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/forskare-vill-minska-sockerhalten-i-drycker
Lämna ett svar