Svensk livsmedelsindustri har problem att tillgodose efterfrågan på ekologiska livsmedel. Den starka efterfrågan i konsumentledet har tagit allt från jordbrukare till producenter lite på sängen. Därför finns inte riktigt råvaror att möta efterfrågan.
Av de 70 företag inom livsmedelsindustrin som svarat på en enkät, utskickad till 140 företag av Livsmedelsföretagen pekar 75 procent på en brist på ekologiska råvaror – betydligt fler än för ett år sedan. Något som kan ta tid att lösa.
För jordbrukare att ställa om från traditionellt jordbruk till ekologiskt jordbruk tar två till tre år. Det innebär att det tar lång tid för jordbrukare som vill ställa om att gå från ord till handling.
Åtta av tio företag försöker nu bredda sitt ekologiska sortiment enligt Livsmedelsföretagen och vart tionde företag siktar på att helt gå över till ekologiskt sortiment.
Bra tecken – Du röstar med din plånbok! We vote with our dollars! Keep it up, bekräfta att vad vi konsumenter vill ha är bra obesprutad och riktig mat!
Apropå dagens inlägg med en uppdaterad EKOGUIDE
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6251865
erik says
Vi måste äta det som passar vår tarmflora.
Vi kan även försöka förbättra tarmfloran med kosten.
En diet passar inte till alla.
http://medicalxpress.com/news/2015-09-stomach-bacteria-diet-weight-reduction.html
LCHF måste förbättras vissa måste öka på mängden resistent stärkelse andra minska och öka vissa typer av grönsaker.
Det kan finnas några som inte ska äta några kolhydrater als och några som ska äta relativt mycket kolhydrater. (40-50) men inte raffinerade.
Ekologiskt kan vara bra för tarmfloran och då kan det förklaras vetenskapligt.
Gifter kan vara dåligt för vår tarmflora och besprutningen kan ta död på nyttiga bakterier i maten.
En del mat ska nog ätas rå direkt från odlingen då får vi i oss det vi fick före industrialiseringen.