Om du tycker att din frukost var lite smaklös, så kanske det beror på vilka bakterier du har i munnen. Det är vad forskare vid Örebro universitet tittar närmre på just nu.
Tanken med studien är att se hur bakteriesammansättningen i munnen kan påverka smaklökarna, smakupplevelsen och aptiten. Forskarnarna tar bakterieprov från försökspersonerna, och låter dem genomgå ett smaktest.
Forskarna hoppas att man på det här sättet kommer kunna koppla ihop olika bakterier med smakerna salt, söt, bitter, surt och umami, och planen är att ta maskininlärning (AI) till sin hjälp.
Det långsiktiga målet med studien är att hjälpa människor som förlorat delar av sitt smaksinne.
Kanske är detta en av anledningarna till att vi upplever större smakkänslighet, dvs vi uppfattar smaker bättre, när vi går över till en hälsosammare kost med mindre kolhydrater.
https://www.oru.se/nyheter/battre-smak-och-aptit-med-hjalp-av-bakterier/
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7334583
Lämna ett svar