Det svenska genomsnittsbarnet får allt fler hål i tänderna. Hos barnen med sämst tänder blir hålen fler och många behöver sövas för att tandläkarna ska kunna göra sitt jobb. Det kan handla om att man behöver ta bort fyra tänder som sitter på olika ställen i munnen. Ökningen har varit markant de senaste fem åren.
Det här är ju hemskt! Kom ihåg då att tandhälsan är intimt kopplad till resten av kroppens hälsa. Och att mycket av de principer vi nu känner till när det gäller kost och hälsa kommer från just en tandläkare, nämligen Weston A Price.
“Price claimed that various diseases endemic to Western cultures of the 1920s and 1930s – from dental caries to tuberculosis – were rarely present in non-Western cultures. He argued that as non-Western groups abandoned indigenous diets and adopted Western patterns of living, they showed increases in typical Western diseases. He concluded that Western methods of commercially preparing and storing foods stripped away vitamins and minerals necessary to prevent these diseases.” Wikipedia
Vid sju års ålder har svenska barn i genomsnitt en tand som är kariesangripen eller lagad. Men det är ett genomsnitt – kariesangreppen är ojämnt fördelade. De barn som är friska är väldigt friska, men i den grupp som är mest sjuk, där har sjukdomen blivit allvarligare, de har mer hål.
Bland åttaåringarna var 69,1 procent kariesfria 2013. Fem år senare hade andelen kariesfria åttaåringar sjunkit till 65,6 procent. Under samma period ses en ökning av andelen åttaåringar med en till två kariesangripna tänder från 14,8 till 15,5 procent. Andelen åttaåringar med karies i tre eller fler tänder ökade från 16,1 till 18,8 procent.
Nyanlända barn, som ännu inte fått ett fullständigt svenskt personnummer, är inte med i kvalitetsregistrets statistik.
I artikeln säger man att orsakerna är inte en enda, såsom socioekonomiska samband – barn i socioekonomisk utsatta miljöer har överlag sämre hälsa, både i kropp och i tänder; attityder hos föräldrarna och i hela samhället, tillgänglighet till godis och läsk. Man betonar också vikten av tandborstning, fluor etc.
Jag skulle vilja säga att just godis och läsk kan vi absolut trycka på, men att alla kolhydrater blir socker i munnen. Vi har ju enzymet amylas i munnen som även bryter ner mackor, pasta och annat till enkla sockerarter. Det är det första problemet.
Det andra problemet är att vi ger barn mat för ofta. Det är ju fika och mellis och småätande var och varannan timme. Både tänder, tarm och organ behöver vila mellan måltiderna. Om vi ger barn näringstätare mat med mer fett så håller de sig mätta längre och behöver inte småäta.
Jag tycker att tandborstningen är viktig men har alldeles för stort fokus. Maten är viktigare. Självklart är det viktigt att borsta tänderna, men jag lovar att barnen inte har fluor-brist (de i min omgivning som har bäst tänder borstar tänderna utan fluor). Däremot har barnen junkfood-överskott. Om ungen är hungrig mellan måltiderna så ge något utan snabba kolhydrater som mättar – såsom oliver, avokado eller nötter. Ge barnen mat med mycket naturligt fett och grönsaker och låt dem dricka vatten. Punkt.
Om karies från 1177:
I bakteriebeläggning (plack) på tänderna kan det bildas syror som luckrar upp tandemaljen. Om inget görs blir hålet i tanden allt djupare och bakterier kan tränga ner i tandnerven, som blir inflammerad. Det är då tandvärken slår till.
Tidig karies märks inte så tydligt. När kalksalterna i emaljen börjar lösas upp, bildas en vit, kritaktig fläck eller rand på tandens yta. Ofta sker det mellan tänderna, i tuggytorna eller längre bak i munnen där det är svårt att upptäcka, men angreppet kan ses vid röntgenundersökning.
Om kariesangreppet inte hunnit gå så långt kan det motas tillbaka med bättre tandborstning, eventuellt fluortillskott och genom att undvika socker i maten.
Har hålet hunnit bli för stort måste den skadade delen av tanden tas bort och sedan behöver hålet lagas med tandfyllnadsmaterial. Om kariesskadan är mycket stor kan tanden behöva tas bort.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/varre-kariesangrepp-i-svenska-mjolktander
Helene says
Jag är tandhygienist och instämmer helt! Vila mellan måltiderna är så viktigt! Det som är bra för tänderna är ju också bra för kroppen. Fluor är ju inte lösningen på kariesproblemet, det botar ju bara symptomen. Att sen folk slutar med fluortandkräm är ju att börja i fel ände. Man måste börja med intaget.
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack för input Helene!