Andelen feta svenska pojkar har mer än tredubblats de senaste 40 åren, medan andelen feta flickor fördubblats. I övriga världen är situationen ännu värre. I vissa länder har andelen feta barn tiofaldigats.
Det är tidskriften The Lancet som nu publicerar en stor internationell studie som visar utvecklingen av övervikt och fetma bland barn och ungdomar i 200 länder mellan åren 1975 och 2016.
Trenden är tydlig: samtidigt som andelen underviktiga/undernärda barn har minskat, har förekomsten av övervikt och fetma ökat kraftigt i nästan samtliga länder.
Värst är situationen i vissa önationer i Stilla havet där förekomsten av fetma mer än tiofaldigats de senaste 40 åren. På exempelvis Cooköarna och Nauru lider i dag 70% av alla barn av övervikt samtidigt som en tredjedel (33 procent) av samtliga barn är feta.
Efter dessa önationer, ett tiotal totalt, kommer Kuwait och USA där drygt 40 procent är överviktiga och ungefär vart femte barn lider av fetma, det vill säga har ett BMI på 30,0 eller mer.
Även i Sverige har barnen blivit allt fetare, visar studien. År 1975 var bara 2,3 procent av de svenska flickorna feta. Motsvarande andel i dag är 4,7 procent. För pojkarna har viktökningen varit mer påtaglig. År 1975 led 2,6 procent av pojkarna av fetma, mot dagens 8,5 procent. I dag är nästan var femte flicka och var fjärde pojke överviktig i Sverige.
Det var en väldigt kraftig ökning i Sverige mellan åren -85 och -95. Därefter har ökningstakten minskat något. Däremot har de allt större sociala klyftorna resulterat i att förekomsten av fetma och övervikt fortsatt att öka i grupper med sämre socioekonomi, det vill säga med lägre inkomster och sämre utbildning.
I vissa länder, som Sydafrika och Indien, är det nu en bisarr situation med både mycket fetma och mycket undernäring bland barn och ungdomar.
Övervikt är när barn väger så mycket att det räknas om ohälsosamt. Kraftig övervikt kallas fetma och räknas som en sjukdom.
Med hjälp av BMI, body mass index, en siffra som räknas fram med hjälp av vikt och längd, beräknas övervikt och fetma. BMI-gränserna är olika för olika åldrar. Det kan också variera om barnet är flicka eller pojke. För att få rätt BMI måste du titta i en åldertabell, till exempel via vårdguiden. Du tar vikten i kilo och delar med längden i meter. Talet du då får delar du en gång till med längden i meter. Gränsen för övervikt kallas för iso-BMI 25. Gränsen för fetma kallas iso-BMI 30.
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32129-3/fulltext
Nadine says
Tack! Ett intressant blogginlägg om ett ämne som lätt kan glömmas bort. Mycket handlar idag om psykisk ohälsa och andra sjukdomar, men övervikt och fetma kan ju faktiskt leda till ohälsa rent generellt. Genom att förebygga det kan barns hälsa och välbefinnande främjas och andra typer av ohälsa förebyggas.
Jag tycker det är intressant också att övervikt och fetma inte ökar jämt över hela landet (om vi nu bara ser till Sverige) utan att det ökar olika mycket i olika delar av landet och det finns även skillnader mellan olika grupper och kön. En faktor som påverkar förekomsten av övervikt och fetma bland barn är familjens socioekonomiska status. För att skapa mer jämlik hälsa i hela Sverige måste vi jobba med att skapa ett mer jämlikt samhälle på många olika plan!
Anna Sparre @ 4health.se says
tack för din insiktsfulla kommentar!