Snabbmat är underbart på Barbados. Här ställer sig vem som helst med bakluckan öppen och stora grytor fulla med vällagat lamm, kycklinggryta mm som de säljer. Jag säger absolut inte att maten generellt är nyttig på Barbados – alldeles för mycket macaroni pie, friterat och enorma portioner gör många människor feta – men konceptet de säljer mat på är toppen. Man väljer nämligen själv vad som ska vara på tallriken och betalar för det som läggs på den. Likadant på en del lunchrestauranger. Jag brukar till exempel välja oxsvansgryta med cole slaw och grön sallad. Eller lamm eller kyckling med samma tillbehör. Då betalar jag mellan 5 och 8 barbadosdollar per kycklinglår eller lammkotlett och ca 2-3 dollar per tillbehörsportion. Brukar bli 15-20 BBD. 1 barbadosdollar(BBD) är en halv USD eller ca 3,50kr. Dvs som priset att äta på MCDonalds, men mycket mer och bättre mat för pengarna.
Här har Sverige lite att lära. Det vore hälsosammare att tillåta streetfood (med risk för någon mindre bakterie för att myndigheterna inte kan kontrollera varenda detalj) så att vi har prisvärda, vällagade alternativ till McD, PizzaHut och annat skräp.
Samma sak gäller maten i butikerna. Kanske pga samma sak – mindre detaljstyrd livsmedelsvärld, vilket såklart kan ha sina nackdelar. Men maten innehåller i alla fall mindre skräp i form av tillsatser (konserveringsmedel etc finns inte i lika stor utsträckning) och jag vet ingen som blivit magsjuk i Barbados. Jag har ändå tillbringat totalt över 4 månader på Barbados de senaste par åren
Lämna ett svar