Var femte citrusfrukt har spår av det riskfyllda bekämpningsmedlet klorpyrifos. Det visar Livsmedelsverkets kontroller. Det kan ge nervskador och defekter på hjärnan hos foster och små barn. Nya studier slår fast att ämnet är mycket mer riskfyllt att få i sig än vad man tidigare trott.
Mandariner från Marocko, lime från Brasilien och apelsiner från Spanien är några av frukterna som visat sig ha spår av bekämpningsmedlet klorpyrifos. Det är ett nervgift och det vanligaste insektsmedlet som används inom jordbruket.
Totalt har Livsmedelverket i år gjort 158 test på citrusfrukter, 22 procent bar spår av ämnet. Inget test visade på nivåer över det nu gällande gränsvärdet. Men det kan ändå vara riskfyllt eftersom nya studier slår fast att det inte går att fastställa några säkra gränsvärden för människor.
Det här är ett problematiskt ämne, just för att det har påverkan på nervsystemet och hjärnans utveckling. Forskare på Karolinska institutet har nyligen granskat klorpyrifos. Enligt deras granskning är ämnet även i mycket låga doser mer riskfyllt för människor än vad man tidigare trott. Man tror nu att negativa effekter kan uppstå i de låga koncentrationer som befolkningen utsätts för. Det är ett ämne som inte borde användas, enligt forskarna på Karolinska institutet.
Klorpyrifos har ett högre gränsvärde på citrusfrukter än andra frukter och grönsaker, just för att en stor del av ämnet finns på skalet.
EU-kommissionen vill nu att klorpyrifos ska bli förbjudet att använda inom EU.
Bekämpningsmedlet är förbjudet att använda inom ekologisk odling, så köper du ekologiska citrusfrukter är du safe.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/skadligt-bekampningsmedel-pa-var-femte-citrusfrukt
Lämna ett svar