Vi fortsätter på veckans tema. Om du vill kan du börja med föregående 2 inlägg. Trevlig läsning 🙂
Vad är binjureutmattning och varför kan långvarig stress vara farlig?
Efter långvarig kronisk stress så kan man slita ut sina binjurar. Binjureutmattning inträffar när stressnivåerna överstiger kroppens kapacitet att kompensera och återhämta sig. Till slut produceras mindre kortisol än vad som behövs och kroppen klarar inte längre av att hantera stress.
I de tidiga stadierna av binjureutmattning, vi kan kalla det trötta binjurar, så utsöndras alltså mer kortisol som en respons på kronisk stress, och de hormonella obalanser som beskrevs ovan (i tidigare inlägg) inträffar. I senare stadier blir binjurarna utmattade, kortisolproduktionen minskar då och till slut inträffar det vi kallar att ”gå in i väggen”.
Den minskade kortisolproduktionen, som beror på att binjurarna inte längre orkar producera det kortoisol som behövs, gör oss utmattade, trötta och man får svårt att komma igång på morgonen. Kortisol är som sagt det hormon som gör att vi vaknar på morgonen. Utan kortisol, så orkar vi alltså knappt upp ur sängen. Dessutom minskar förmågan att anpassa kortisolutsöndringen efter varierande behov, så dygnsrytmen för kortisolutsöndringen blir ofta rubbad så att vi har för lite kortisol på morgonen, men trots utmattade binjurar ibland för hög utsöndring på natten.
Den minskade kortisolproduktionen och de utmattade binjurarna gör det också svårare för kroppen att höja blodsockret när det behövs. Det gör att vi kan känna oss trötta och hängiga, men må lite bättre i samband med att vi ätit, precis då blodsockret höjs.
Utmattade binjurar och för låg kortisolproduktion betyder att vi inte längre är förmögna att hantera stress. Stresshantering är nödvändig för vår överlevnad så det här är ett mycket allvarligt tillstånd.
Även andra hormonfunktioner, till exempel de som innefattar sköldkörteln och könshormonerna, försämras vanligen när binjurarna försämras. Har ett hormonsystem fallerat har ofta även andra hormonsystem kommit ur balans. När binjurarna fallerar påverkas nästan alla andra hormonproducerande körtlar, vilket betyder att även t.ex. insulinresistens/höga blodsockernivåer kan påträffas som en följd av stress.
Olika stadier av binjureutmattning
I tidiga stadier kan man ofta vara symtomfri. Man är utsatt för många så kallade stressorer, dvs påfrestningar som stressar kroppen, fysiska såväl som mentala. Enkelt uttryckt så lever man med stress. Kroppen svarar därför med att ha det sympatiska nervsystemet på för fullt samt med att utsöndra stresshormoner (främst adrenalin och kortisol). I det här stadiet fungerar dock denna respons fortfarande, den kompenserar för stressen, och kroppen kan i stort sett kännas som vanligt.
I nästa steg har kroppen varit utsatt för kronisk stress och orkar inte längre riktigt matcha behovet av stresshormoner för att hålla balansen. I det här stadiet börjar man ofta få en känsla av ångest, man blir lättirriterad, får sömnbesvär och hormonella obalanser som PMS. Vanligt är att man känner sig trött på morgonen och under dagen, men som vanligt på kvällen. Kroppen orkar nämligen inte upprätthålla den normala kortisolcykeln, vilken egentligen innebär större mängder kortisol på morgonen och dagen.
Att sömnen påverkas så tidigt (och dessutom spelar en så stor roll för tillfrisknandet) kan man förenklat säga beror på att kortisol- och melatoninutsöndringen (natt-/sömnhormon) avlöser varandra. De arbetar i samspel för att upprätthålla dygnsrytmen.
I senare och mer allvarliga stadier blir symtomen allt värre. Det är vanligt att man tydligt märker av andra hormonella obalanser, såsom en underaktiv sköldkörtel med symtom såsom kalla händer och fötter samt viktökning. Samtidigt känner man sig utmattad. Ju längre det fortgår desto mer utmattad blir man och desto fler funktioner i kroppen börjar skruvas ner. Till slut blir man sängbunden.
I tidiga stadier av trötta binjurar ökar aldosteronutsöndringen, vilket stimulerar att kroppen binder vätska (detta kan höja blodtrycket). I senare stadier av binjureutmattning slutar salt- och vätskeregleringen (med hormonet aldosteron) till slut att fungera. Då faller blodtrycket.
När binjurarna ”kollapsar” upplever man extrem utmattning, svaghet, ofta viktminskning, illamående, svettningar, huvudvärk, uttorkning/vätskebrist och depression. Kroppen klarar inte längre att balansera mot omgivningen, dvs upprätthålla det som kallas för homeostas, och den bryts helt enkelt ner.
Imorgon fortsätter vi – kan man diagnostisera och mäta om man har binjureutmattning? Hur botar man det?
viktoria says
Hej.
Blir både glad och skrämd när jag läser dina inlägg om binjurarna.
Har via “alternativmedicin” av en slump fått reda på att jag har svårt utmattade binjurar.
För att.få personer omkring mig att ta det på allvar (det är ju ingen “riktig” läkare som sagt det) så har jag gnällt till vårdcentralen att de ska ta prover.
Är det något speciellt jag borde tänka på när jag är hos läkaren, så de verkligen kollar allt.
Jag måste verkligen få hjälp för som det är nu så orkar jag inte ens ur sängen efter 10timmars sömn ( gick runt på 4 utan problem innan, inte bra jag vet) och har alla symtom som står under svår binjureutmattning 🙁
Lotta Daremo says
Hej, Har själv fått hjälp via en alternativare att konstatera binjureutmattning nivå 3 men det är som du skriver att läkarvården inte tar en på allvar jag har sökt hjälp i flera år för jag kände att nåt inte stämde med min kropp men läkarvården med dess blodprover hittade inget allt var “normalt” jag konstaterade själv 2009 att jag hade binjureutmattning . Hade jag då fått respons så hade det inte behövt att gå så långt som nivå 3. Vet inte om jag tycker du ska envisas med att gå till läkaren be alternativaren ta ett blodprov o titta på ditt blod på cellnivå för att se vilka brister du har sedan försöka stärka upp dina binjurar. Jag äter b12, selen, jod, magnesium, adrekomp proteinpulver..undvik kaffe och alkohol . Har även tagit bort gluten och mjölkprodukter ur kosten. Vägen är säkert lång tillbaka men man måste börja någonstans..för egen del tänker jag inte envisas med flera prover hos läkaren som ändå inte visar något. Jag fick bekräftas brister o binjureutmattning av ett salivtest som skickades till USA för analys och utifrån alternativarens råd går jag nu vidare. Lycka till!
Marianne says
Hej hur fick du reda på det? Väntar på läkare ska återkomma nästa torsdag via telefon. Vill få gjort ett kortisoltest! Känner alltid en inre stress som om jag var jagad av rovdjur på savannen.
sverker says
ge läkarna en chans – det skadar i alla fall inte. tag tar vitamin B5 också. kroppen har normalt enorma reserver och vila är alltid nyttigt.
Fnurran says
Vadå en chans…läs innantill vad allvarligt det skadar oss att inte testas grundligt!!!!!!!!!!!! De prov som inte tas riskerar allvarligt vår hälsa…vi felmedicineras och tillfrisknandet blir lika med noll!!! Läkarna skall inte arbeta på villkor som inte ger oss den bästa vården…och kostar oss vår hälsa så allvarligt!!! FRAM med SANNINGEN….NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Frida Palmell says
Uppriktigt,
VARFÖR ska man kräva ett blodprov hos läkaren? Finns det en enda orsak? Jag har Addisons sjukdom och krigar för att bli tagen på allvar efter att ha legat på sjukhus 14 gånger senaste 2 åren med kris och detta slutade i september med hjärtstopp.
Jag lever på lånad tid, pga okunskap. Det är väl bättre att kräva att bli testad och bli registrerad i journaler för att visa att vi är fler som är sjuka och därav bli tagna på allvar!?
Laborera på egen hand är inget att rekommendera.
Sök rätt på en bra endokrinolog . Min är fantastisk och LYSSNAR.
Anna Pettersson says
Hej
Jag håller med dig.
Jag har också Addosons sjukdom.
Det är otroligt allvarligt när Binjurarna slutar fungera, vilket för oss med Primär Binjurebarksvikt är av autoimmun orsak, orsakat av jag vet inte vad.
För min del kan det absolut bero på långvarig stress.
Frida Palmell says
Uppriktigt,
VARFÖR ska man INTE kräva ett blodprov hos läkaren? Finns det en enda orsak? Jag har Addisons sjukdom och krigar för att bli tagen på allvar efter att ha legat på sjukhus 14 gånger senaste 2 åren med kris och detta slutade i september med hjärtstopp.
Jag lever på lånad tid, pga okunskap. Det är väl bättre att kräva att bli testad och bli registrerad i journaler för att visa att vi är fler som är sjuka och därav bli tagna på allvar!?
Laborera på egen hand är inget att rekommendera.
Sök rätt på en bra endokrinolog . Min är fantastisk och LYSSNAR.
stephan says
Kan stress påverka binjurar så att man också kan får hudsjukdomar, typ Psoriasis? Eller är det en annan hormoniell störning som orsakar Psoriasis? Frågar eftersom min hustru har ett mkt stressigt jobb med stort ansvar. Och utöver trötthet, minnesluckor så har hon nu även psoriasis.
Tacksam för svar även i mejlen.
Anna Sparre @ 4health.se says
stress påverkar autoimmunitet/immunreaktioner som psoriasis ja. Men psoriasis får man av en kombination av enetik, förstörd tarm och ngt som utlöser
Hon bör lyssna på bl.a. avsnitt 83 av podden
Marianne says
Hej
Bad tråkigt för din fru. Ett tips är att göra en håranalys! Sök efter det. Det kostar en del men kan ge mycket svar till psoriasis.
Susanna says
Hej och tack för en underbar sida med läsning och dina högst intressanta poddar!
En fråga: Jag vaknar tidigt på mornarna (6-7), har inga större problem att kliva upp och är oftast pigg fram till lunch. Därefter dalar det drastiskt och många gånger skulle jag vilja sova på dagen, vilket jag ibland har möjlighet till. Vid kl. 20-21 somnar jag. Vissa nätter vaknar jag vid 03 och har svårt att somna om och ligger vaken ett par timmar. Detta händer någon/några nätter i månaden. Kan inte se att det stämmer helt in i det du skriver om Binjureutmattning men övriga symtom gör. Vad säger du om detta?