Den här salladen är toppen om du liksom jag har trädgården full av mynta (växer som ogräs 🙂 ) Men det går såklart också bra att köpa mynta. Gott som bara den. Ingredienserna ser du längst ner på bilden. Skiva dem och lägg i skål eller på fat. Salladen blandas gärna med balsamvinäger, olivolja, salt och peppar
Alla inlägg och poddavsnitt
Benskörhet? Verklig benstyrka har inte med kalcium att göra
Det är ett evinnerligt tjat om benstyrka och kalcium. Men styrkan i benet beror inte på kalciumet, det beror framförallt på den proteinmatris som finns i ben (framförallt kollagen). Styrka handlar ju om hur stor belastning vi kan utsätta benet för utan att det går sönder. Kalcium i ben gör dem mer rigida/hårda, men tex små barns ben som ännu är mjukare och kan böjas lite är också starka, de är bara mer töjbara.
Dessutom betonar man att mjölk skulle vara så himla viktigt, men
a) såå mycket kalcium behöver vi inte och
b) det finns kalcium i fröer, grönsaker mm (Hur klarade de sig egentligen på stenåldern? De hade inga mejerier, men de finaste skelettdelar man kan tänka sig)
Dessutom nr 2 – kalciumupptaget i skelettet beror nästan mer på halter av andra ämnen än på själva kalciumet, tex av magnesium och D-vitamin, vilket är ämnen vi mycket oftare har brist på.
Vill tillägga att man absolut inte ska strunta i kalcium, det är ett av de mineraler vi behöver mest av och vår benstomme består av mycket kalcium. Men det jag vill säga är att
a) kalcium påverkar hårdhet, inte styrka
b) det finns andra faktorer som är mycket viktiga för benstyrka och
c) kalciumet är relativt lätt att få i sig, det finns andra ämnen som vi oftare har brist på, tex magnesium.
God och enkel röra/tillbehör
Varning för förgiftade jordgubbar
Inte för att försöka vara en midsummer crasher, men kanske dags att välja ekologiska jordgubbar idag?
“Inför jordgubbssäsongen beställer jag Jordbruksverkets information om växtgifter i bärodling. Det är ingen rolig läsning för den som tycker om jordgubbar. För jordgubben är vid sidan av potatis den i särklass mest besprutade.
För att bekämpa svampangrepp finns 14 olika preparat, elva olika insektsmedel, 14 preparat mot kvalster och tolv olika växtgifter mot ogräs. Sammanlagt 51 preparat. Åtta fler än i fjol.
I Livsmedelsverkets provtagning på jordgubbar innehöll inte mindre än 83 procent av all prover restgifter. I något prov upp till tio olika preparat. Varav flera cancerframkallande. Lantbruksuniversitet tycks främst utbilda kemister i takt med att GMO-företag som Monsanto och andra gifttillverkare sponsrar utbildningen.
Agronomerna tycks bara se hot och tar till alla slags kemiska medel. De ser inte vilka risker de utsätter konsumenterna och odlarna för eller den obalans de skapar i jorden och naturen som faktiskt bidrar till att på sikt öka angreppen. Odling av jordgubbar har tyvärr antagit ren industrikaraktär där hela armadan av gifter används.
I Jordbruksverkets förteckning över skadegörare räknar man upp alla hot mot jordgubbarna. Allt från Gråmögel, Svartröta, Ludet ängsstinkfly, svartfläcksjuka, ögonfläcksjuka, rödröta, kronröta till Nålnematoder. Och allt ska sprutas bort. För hobbyodlaren måste det framstå som ett under att det utan alla dessa preparat går att odla jordgubbar överhuvudtaget.
Det är inga ofarliga preparat. Har själv en skadad lunga efter att ha ätit jordgubbar som besprutats med ett växtgift som enligt tillverkaren kan ge obotliga lung- och njurskador. Gifterna kan också bidra till ökad allergi, astma och cancer.
Värst utsatta är förstås de som arbetar i jordgubbsodlingarna. Även om de skyddar sig med gasmask, handskar och skyddskläder. Så här beskriver fabrikanten själv ett av sina farligaste preparat BetanalSC. Det verksamma medlet heter Fenmedifam. Under Riskupplysningar kan man läsa: Mycket giftigt vid inandning. Irriterar andningsorganen. Mycket giftigt för vattenlevande organismer. Kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Vid olycksfall, illamående eller annan påverkan, kontakta omedelbart läkare. Giftig för fjärilar, bin, humlor och andra pollinerande insekter. LRF som vill framställa sig som miljövänligt har även i år begärt och fått dispens av KEMI (Kemikalieinspektionen) för det förbjudna starka växtgiftet BetanalSC.
Det behöver kanske inte nämnas att Lantmännen som ryms under LRF-paraplyet är storsäljare av växtgifter.Det är LRF som har märket Svenskt Sigill som tillåter både konstgödsel och växtgifter medan många luras tro att det är något slags kravmärke.
Ska vi då inte kunna få äta våra älskade jordgubbar till midsommar? Jo, tack vare allt fler vakna konsumenter finns i dag fler som Kravodlar jordgubbar. Sök på Krav och giftfria jordgubbar så kommer sajten upp. Köper du ekologiska jordgubbar hjälper du också till att rädda utrotningshotade humlor och bin.
Rune Lanestrand
Tidigare redaktör för Småbrukaren“
http://www.st.nu/opinion/insandare/se-upp-for-forgiftade-jordgubbar
Midsommartipset: Hemmagjord majonnäs på 5 sekunder
Nu publicerar jag om en gammal favorit som jag först la upp på våren 2012. Jag känner att jag nu gör detta så ofta och att jag hittat de perfekta proportionerna.
Ingredienser:
- 1 ägg (Rumstempererat brukar vara nyckeln till framgång. Skillnaden i detta recept jämfört med andra är att hela ägget inklusive vitan ska användas)
- 2 dl rapsolja (byt 1/2 dl mot olivolja om du gillar smaken)
- 1 tsk dijonsenap
- 2 msk vitvinsvinäger
- ev lite salt och peppar
- rosmarin eller annan ört (eller vitlök för aioli) kan tillsättas i efterhand om så önskas
Det enda du behöver göra är att blanda alla ingredienser och mixa ihop med stavmixer. Tänk på att både olja och ägg ska vara rumstempererade. Jag tar en glasburk som är stor nog för att få ner stavmixern (tex en från Cocosa kokosfett 🙂 ) När du lägger i alla ingredienser så hamnar äggulan i botten och oljan lägger sig ovanpå. Tryck ner stavmixern längst ner i botten och kör ca 5 sekunder, dra den sedan långsamt uppåt medan den kör. Klart! Det funkar eftersom oljan av sig självt “droppar ner sig” i ägget som ligger i botten.
Så här skrev jag 2012: Hemlagad majonnäs är ett toppenalternativ till sås – mejerifritt dessutom! Sigrid Bárány, Sveriges Mästerkock alltså, gjorde världens enklaste majonnäs i nyhetsmorgon i helgen. Sigrids recept via länk nedan
http://www.recept.nu/1.327845/sigrid_barany/tillbehor/majonnas_och_rosmarinmajonnas
Senaste kommentarer