Buljong är ett av de livsmedel som jag i det längsta försöker undvika. Kanske räcker det med att titta på innehållsförteckningen på fotot för att inse detta.
Om jag plockar ut de två ingredienser jag tycker är värst:
Smakförstärkare E621, dvs glutamat. Förutom att det hos många ger biverkningar som magont, illamående, huvudvärk så stimulerar det också aptiten och påverkar insulinutsöndringen. Det är välkänt i forskarkretsar att man ska ge försöksråttor och -möss glutamat för att få dem att bli tjocka. Normalt blir inte råttor och möss feta, men glutamat påverkar bukspottkörteln som ökar insulinproduktionen, och hjärnan som ökar aptiten.
Den andra är det härdade fettet. Härdar fett gör man för att öka hållbarhet och ändra konsistensen. Problemet är att förändringen av fettet gör att det inte passar in i kroppen, utan stör kroppens normala processer.
Man kan köpa buljong som är fri från både glutamat och härdat fett i ekologiska respektive hälsokostbutiker. Andra tips är också att öka på naturliga smakförhöjare i din matlagning såsom vitlök, örten libbsticka och andra färska smakrika örter.
Lämna ett svar