Daggkåpa, som växer i var och varannan trädgård och ofta tar över hela rabatter, är också en fantastisk läkeväxt. Men visste du att daggkåpa också kallas för kvinnans bästa vän? Varför ska jag förklara strax.
Daggkåpan blommar från juni till augusti med små Ijusgula blommor. Den växer både i trädgårdar och vilt, vanligtvis på ängar, i vägkanter och i sluttningar över hela Sverige.
Daggkåpan känns igen på sina veckade rosettblad, och i dessa samlas tidiga morgnar vattendroppar – som en pärla. Dropparna är faktiskt inte alls dagg, utan bildas genom att bladen nattetid utsöndrar vatten som växten tagit upp genom roten, s k guttation.
Den veckade mantelliknande formen har även gett växten namnet Mariakåpa och Vårfrukåpa. I England kallas den Lady Mantle. Kopplingen till Jungru Maria kan även dras genom att plantan fortplantar sig genom sig själv, den tillverkar sitt eget frö som inte behöver pollineras från en hanväxt, dvs jungfrufödsel.
Man kan äta daggkåpan, som liksom väldigt många andra ogräs alltså är ätbar. Men ta gärna unga, små blad, så att inte garvämnena trätt fram för mycket i växten. Smaken är lite besk och syrlig. De går att använda i sallad, eller tillaga på liknande sätt som nässlor eller spenat.
“Kvinnans bästa vän” kallas som sagt denna växt som använts som medicinalväxt mot alla möjliga tänkbara sjukdomar och åkommor hos kvinnor. Den har kunnat göra menstruationen regelbunden, lindra klimakteriebesvär och bota underlivsinfektioner.
Daggkåpan innehåller dessutom både mycket fukt och garvämnen. Garvämnena verkar åtstramande för slapp hudvävnad och kan därför även användas på huden. Till exempel kan man göra ett avkok och använda som ansiktsvatten. Bl.a. mot rynkor alltså. Avkoket kan du även skölja håret med – det ger näring och ökar hårets lyster. Se instruktioner nedan för avkok.
Garvämnena som får hudvävnaden att åtstramas minskar även blödningar. Daggkåpan är dessutom antiinflammatorisk, kramplösande och sårläkande. Och den innehåller ämnen som verkar smärtstillande. För att få dessa effekter är det fördelaktigt att använda den koncentrerad, som eterisk olja.
Invärtes kan den hämma diarré, inflammationer och minska blödningar – till exempel används den mot rikliga menstruationer. Den stimulerar (liksom andra växter med bitterämnen) matsmältningen, samt kan lindra kramper och smärta.
Utvärtes används daggkåpan tex som tinktur, infusion, avkok eller salva.
Man kan t.ex. använda avkok och lägga en kompress för sårläkning, mot infektioner, för att lindra inflammationer och svullnad. Man kan använda det som munskölj vid inflammerat eller blödande tandkött, som behandling av akne, eksem, psoriasis eller narig hud, för att stilla blödande sår eller stoppa näsblod, som sköljmedel till håret för att lindra sårig/kliande hårbotten.
Örtte
Gör ett örtte på färsk eller torkad daggkåpa. Både blommor och blad kan användas. Drick precis före maten för att stimulera matsmältning, annars helst på tom mage för att få störst effekt. Eftersom växten innehåller aktiva ämnen så bör du inte dricka det hela tiden utan som en kur på tex ett par veckor. Låt några tsk hackad daggkåpa dra i hett vatten i 5-10 minuter . Sila och drick
Infusion/ avkok
Infusioner är en starkare variant av örtte. Du låter lite mer av örten koka/sjuda/dra i vatten i runt 20 minuter. En infusion görs till exempel för baddning av sår, inhalation, munskölj, hårskölj, ansiktsvatten och kompresser.
Mer via taggen https://4health.se/tag/orter
Vivi-Ann Richardsson says
Det var roligt att läsa detta. Nu har jag fått belägg för min upptäckt. Jag har haft långvarig klåda och beläggning i hårbotten och det har blivit mycket bättre av att istället för hår schampo använda avkok av daggkåpa.
Hälsningar Vivi
Anna Sparre @ 4health.se says
Det var roligt att höra!