Två intressanta studier visar hur broccoli (och även andra kålsorter) förhindrar utvecklingen av ledsjukdomen artros, respektive vad det är i broccoli som motverkar åldrande.
Vad gäller åldrande så är mitokondriernas hälsa ett direkt mått på detta. Mitokondrierna är cellernas kraftverk och måste fungera bra för att vi ska känna oss unga och friska. Det finns ofta en direkt korrelation mellan mitokondriehälsa och välfärdssjukdomar som cancer.
I en studie i Norwich delades testpersoner in i tre grupper som studerades i tre månader. Blodprov togs på deltagarna före och efter. En grupp åt 400 g vanlig broccoli utöver sin vanliga mat var vecka. Den andra gruppen åt en särskild sorts broccoli – Beneforte – med extra mycket av fytokemikalien glucoraphanin, vilken normalt finns i broccoli men i mindre mängd. Den tredje gruppen åt vanliga ärtor.
Gruppen som åt broccoli med mycket glucoraphanin förbättrade reaktioner inne i mitokondrierna, vilket indikerar att det är denna fytokemikalie som åtminstone till viss del ger broccoli dess “superfood”-effekt. Forskarna tror att samma effekt kan uppnås med helt vanlig broccoli, men att man behöver äta ca 3 ggr så mycket för motsvarande effekt.
En ännu nyare studie visar hur broccoli, men även andra kålsorter, kan hjälpa till att bromsa utvecklingen av en av våra vanligaste ledsjukdomar, artros. Artros är när ledbrosket slits inne i leden, vilket kan orsaka smärta och stelhet. Det är en brittisk studie som i tester gjorda på möss och mänskliga celler visat att broccoli kan blockera ett enzym som skadar ledbrosket. Det är återigen glucoraphanin, vilket kroppen omvandlar till sulforaphane, vilket verkar skydda lederna.
Läs mer om studien på anti-ageing-effekten:
http://ajcn.nutrition.org/content/98/3/712.abstract
Mer om artrosstudien:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/behindtheheadlines/news/2013-08-28-could-eating-broccoli-slow-the-onset-of-arthritis/
Lämna ett svar