Det vete som odlas idag är enormt modifierat och framavlat för att passa industrin – dvs ge högt proteininnehåll (gluten, vilket också är ett växtgift) och stora hållbara skördar.
I en ny studie (publicerad i British Journal of Nutrition) har man jämfört “gammalt” vete med det moderna vete som idag säljs i form av mjöl, bröd, pasta osv
I studien fick tjugo personer med IBS (magbesvär https://4health.se/?s=IBS) äta antingen modernt vete eller gammaldags vete i sex veckor. Det var en välgjord, kontrollerad blindstudie så personerna visste inte vilken sorts veteprodukter de fick. Sedan gjorde de tvärtom under sex veckor.
Personerna utvärderades både med hjälp av blodprover och frågeformulär gällande deras symtom. När försökspersonerna med IBS åt gammalt vete så förbättrades deras hälsa signifikant. De fick mindre magont, mindre svullnadskänsla, blev mindre trötta och bättre konsistens på avföringen. De fick också minskade inflammationsmarkörer i blodet, upplevde mindre smärta och bättre livskvalitet.
Dvs mjölmat är farlig! Förr kunde det säkert vara del av en sund kost i måttlig mängd, men dagens vete gör oss sjuka!
Studien: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24521561?dopt=Citation
EveA says
Kort, bra sammanfattning ni gjort på det ´moderna´ vetet.
Själv kom jag att tänka på Boken: Brödberoende av Hjärtläkaren William Davis.
Låna på biblioteket och skumma igenom för att få ett grepp om det var år 2011 viktigaste bok.
Undrar om inte detta ämne har grundligt diskuterats hos Kostdoktorn.se tidigare
Anna Sparre @ 4health.se says
Japp, läsvärd bok. Underhållande eftersom han drar det till extremer, men mycket bra