Även om jag är skeptisk till överanvändning av mejeriprodukter (det tillhör ju inte den evolutionära/stenålderskosten) så tål vissa folkslag komjölk mycket bättre än andra. Bl.a. vi nordbor.
Tidigare har man trott att vi utvecklade egenskapen att tåla mjölk i vuxen ålder pga d-vitaminbrist/ brist på sol. Men nu har undersökningar av spanjorernas evolution visat att det var svält som gjorde att vi utvecklade denna tålighet till mjölk.
De flesta vuxna människor i världen tål inte mjölk. Men många europeer, särskilt svenskar, har alltså utvecklat förmågan att dricka mjölk som vuxna. Alla bebisar som dricker bröstmjölk, har enzym som gör att de kan bryta ner laktos (mjölksocker) som finns i mjölk, men det ska egentligen försvinna naturligt när man blir vuxen – det gör det hos de flesta männiksor på jorden och hos alla andra däggdjur.
90% av människorna i Finland och Sverige, kan dricka mjölk och 1/3 av befolkningen i Spanien. Men hjälp av spanjorerna har man nu kommit fram till att de har utvecklat förmågan att dricka och processa mjölk, inte pga inblandning av gener från Norden som man tidigare trott, utan pga brist på mat. Datasimuleringar av naturlig selektion har gjort det tydligt att förmågan utvecklats genom så kallad positiv selektion. Det vill säga att förmågan utvecklats genom mutationer inom den egna populationen. Inte genom gentillskott från norr.
Förmågan att kunna dricka mjölk var troligen något mycket positivt för de tidiga europeiska bönderna, som gick från att vara jägare och samlare till jordbrukare för omkring 5 till 10 000 år sedan. När de tidiga bönderna fick dåliga skördar blev förmågan att kunna dricka mjölk livsviktig. När det inte fanns något annat att äta, kan de som kunde dricka mjölk fortfarande leva och få barn och kunde då föra vidare sina gener till nästa generation.
Lämna ett svar