Ja, vilka är de gyllene fetterna – de som bl.a. ökar din fettförbränning?
Vi har redan i tidigare inlägg konstaterat att fett ökar fettförbränningen. En kropp som får i sig mycket fett blir duktig på att bränna fett. Medan överdrivet intag av kolhydrater minskar fettförbränningen bl.a. genom insulinets “fettinlåsande” verkan. (Se i menyerna under fakta om lågkolhydratkost samt i tidigare inlägg)
Ja, kroppen behöver alltid både mättade, enkelomättade och fleromättade fetter. Det finns dock några som man kan försöka få i sig mer av just när man vill gå ner i vikt.
Först och främst har vi våra fleromättade fetter. Eftersom de är instabila och härsknar snabbare än mättade fetter så vill kroppen inte gärna använda dem som lagringsfett. Dvs ät mer fisk och nötter!
Just fiskfett (marint Omega3) aktiverar också smakkanaler på tungan till skillnad från andra fetter. man tror att det bidrar till att fet fisk gör oss mättare än tex grädde och smör. Så återigen, ät mer fisk!
Sedan har vi kokosfett. Laurinsyran i kokosfettet är medellånga mättade fettsyror som stimulerar fettförbränning mer än långa. Laurinsyra har också visat sig ha en mängd andra hälsoeffekter. Dvs ät gärna kokosfett (välj helst ekologiskt) och kokosgrädde (utan tillsatser, finns ofta att hitta i asiatiska butiker i tetrapak)!
Lämna ett svar