Jag tror att mina åsikter om "syra-bas balansen" kommer att förändras med tiden eftersom jag ärligt talat vet för lite om det. Ofta är det bara flum när det här ämnet diskuteras. Men vi pratar alltså om blodets pH, vilket kroppen är enormt noga med att hålla exakt (ca 7,4). Problemet blir ju när kroppen behöver kämpa så hårt att den fäller ut stora mängder mineraler från skelettet för att balansera pH i blodet. Det kan på sikt ge benskörhet och liknande problem.
Problemet man brukar prata om är "försurning", dvs att vi äter försurande mat såsom spannmål och proteinrika livsmedel utan att kompensera med tillräckligt mycket grönsaker som är "basisk"-görande. Då måste kroppen kompensera på diverse sätt, för skulle blodet bli surt så dör vi.
Jag tror på att vi har en kropp som är grymt duktig på att upprätthålla homeostas (jämvikt), men som med allt annat, när vi överbelastat den tillräckligt länge så klarar den inte mer. Parallell – kroppstemperaturen hålls runt 37 grader, men utsätter vi den under längre perioder för temperaturer över 50 grader så kollapsar den. Blodsockret hålls mellan ca 3 och 6 mmol/L oavsett vad vi äter, men överbelastar vi den med kolhydrater (länge) så kollapsar insulinmekanismen och vi får diabetes. Dvs det är bra att vara snäll mot kroppen och ge den vad den vill ha så att den inte måste kämpa så hårt med att upprätthålla homeostas. Blod-pH hålls på 7,4 – ge kroppen vad den vill ha så att den slipper kompensera på diverse sätt, bla. med kalcium från skelettet, så orkar mekanismen hela livet.
Folk testar det saliv och urin med lackmuspapper och tycker sig på så sätt få en bra bild av om de är försurade. Det är ju det som kroppen gör sig av med som man mäter, inte blodets pH (som sagt, hade blodet varit surt hade vi inte överlevt). Är man "sur" så tror jag personligen att det är mer än bara kosten som ställer till det. Skulle det bara vara lite för lite grönsaker så skulle kroppen klara att kompensera det. Stress, mycket träning etc påverkar tex också kroppen på många sätt.
Hur som helst, mest basiskt är spenat och persilja, så ät gärna mer av det. Lite citron i dricksvattnet ger också en basisk effekt (jag vet, låter konstigt eftersom citron i sig självt är surt, men så är det) och alla grönsaker är bra.
Allting med hög proteinhalt, samt spannmål blir surt. Och undvik mejeriprodukter, särskilt ost, som blir surt.
Som vanligt är det back to basics och stenålderstänk – naturlig mat med kött, fisk, ägg, grönsaker etc så blir det bra!
Lämna ett svar