Ämnen som fungerar som antioxidanter spelar en viktig roll i människans fysiologi. De förhindrar oxidation av andra molekyler genom att ta hand om fria radikaler som produceras medan kroppens processer pågår (och/eller som ett resultat av sjukdomstillstånd) – inte minst i biotransformationen / avgiftningen. En balans mellan ROS (reactive oxygen species /fria radikaler) och antioxidanter är mycket viktigt för att kroppen ska ha rätt fysiologiska förutsättningar. Ett överskott av fria radikaler orsakar oxidativ stress som kan leda till skada på kroppen och sjukdom.
Antioxidanter är ämnen med kemiska egenskaper som ger dem förmågan att motverka oxidation, skadeverkan från bl.a. olika former av syre. Vår användning av syre för andning och energiförbränning är ofrånkomligt förenat med att vi också bildar destruktiva fria radikaler. Men som ni vet bildas dessa också när kroppen arbetar med att ta hand om och föra ut gifter ur kroppen. Detta förutsätter alltså att vi också har ett skydd, och antioxidanter är de ämnen som neutraliserar fria syreradikaler.
Vi bildar många kraftfulla antioxidanter i våra kroppar, såsom liponsyra, boenzym Q10 och glutation. Vi bildar hormoner som melatonin som också har en antioxidativ funktion, och enzymer såsom SOD, superoxiddismutas. Men även ämnen i maten, både vissa vitaminer och olika fytonäringsämnen (inte minst färgämnen i grönsaker och bär) , kan fungera som antioxidanter.
Eftersom vi lever i en värld där vi exponeras för både mer stress och toxiner än vad våra kroppar utvecklades för att tolerera, så är också behovet av antioxidanter stort. Kosten spelar en stor roll, vi behöver ge kroppen det den behöver för att producera de kroppsegna antioxidanterna – protein och fett tex. Men vi behöver också äta en kost som är rik på antioxidanter såsom vitamin C och E och fytokemikalier i mörkgröna eller färgrika grönsaker, bär och frukter. I många fall kan vi också ha hjälp av att ta antioxidanter som tex vitamin C och E som tillskott.
C-vitamin är ett vattenlösligt ämne som finns rikligt i de flesta grönsaker och bär, men även i lever. Tänk på att C-vitamin är vattenlösligt, värmekänsligt och har en kort halveringstid, dvs det bryts ner snabbt. Det här innebär att det inte är lönt att dricka en paketerad apelsinjuice som pressades för några veckor sen (i bästa fall). Det är inte heller särskilt lönt att äta sönderkokta grönsaker som både lakats ur och förstörts av långvarig värmebehandling. Att däremot äta en kombination av råkost och försiktigt tillagade grönsaker, inte minst i broccoli, örter som persilja, och bär som svarta vinbär; och inälvsmat som lever; är utomordentligt bra sätt att få i sig C-vitamin. Att det finns i inälvsmat beror på att djur har förmågan att själva producera C-vitamin i lever och njurar. Det har tyvärr inte vi människor. Det går utmärkt att ta C-vitamin som tillskott i ganska hög dos, kroppen är duktig på att göra sig av med ett överskott, men akta er för sötade och tillsatsstinna brustabletter.
E-vitamin är ett fettlösligt vitamin. Det är känsligt för syre och ljus. Denna antioxidant är viktig på många sätt, inte minst för att skydda våra cellmembran. Eftersom det är ett fettlösligt vitamin finns det också huvudsakligen i fet mat, så som nötter, fröer, avokado och olja; och även i groddar. Men var alltså noga med att skydda din olivolja från syre och ljus. Jag får lite ont i magen när jag ser den stående på köksbänken i en ljus, öppen karaff för att det är fint 🙂 In med den i ett mörkt skåp med korken påskruvad ordentligt! Det går bra även att ta E-vitamin som tillskott, me här ska man vara lite mer försiktig med doseringen eftersom det är ett fettlösligt ämne som inte kroppen kan göra sig av med lika enkelt.
Liponsyra som jag har skrivit om tidigare är också ett intressant ämne. Detta är en antioxidant som kroppen tillverkar själv, men man kan också ta det som tillskott. Liponsyra, eller alfaliponsyra, är särskilt viktigt för mitokondrierna, men det har också den häftiga egenskapen att den kan regenerera andra antioxidanter, dvs liponsyra kan hjälpa andra antioxidanter, som vitamin E tex, att komma tillbaka till sina aktiva former efter att de plockat upp fria radikaler. Inälvsmat, spenat och broccoli är bra källor för att få i dig liponsyra från maten.
Hela detox-serien via taggen detox Häng med och lär dig om kroppens funktioner; och mat och tillskott för detta!
Lämna ett svar