Ytterligare ett tips på hur du gör nyttigare fredagsmys med barnen eller kanske till dig själv. Gillar du inte nedan recept har jag även ett recept på ostchips här:
https://4health.se/chips-–-ja-recept-pa-nyttiga-saklart
Gör du chips själv kan du inte bara kontrollera tillsatser och kryddning, du kan även se till att du har en nyttig olja och dessutom välja annat än potatis om du vill det. Jag gjorde mina på rotselleri. Men du kan göra äpplechips, rotfruktschips eller vad du vill. Låt fantasin flöda.
Jag gjorde dessutom dem i ugnen eftersom det blir nyttigare när man inte hettar uppoljan så mycket som när man friterar. Däremot blir inte chipsen lika knapriga som vid fritering.
Så här gjorde jag:
Hyvla rotfrukt med osthyvel.
Häll på olja (tex raps eller oliv) och salt och ev. övrig kryddning du önskar
Blanda runt med händerna.
Sprid ut chipsen på en plåt/bakplåtspapper
Grädda i ugn tills de ser fina ut (jag körde varmluft 150 grader – kanske 15-20 minuter?)
Ta ut och låt svalna ett par minuter och lägg sedan chipsen på hushållspapper för att torka
Lämna ett svar