Antalet värphöns som producerar ekologiska ägg ökar kraftigt. Från januari i år och fram till och med sista mars 2015 kommer antalet ekologiska värphöns att ha ökat med 20 procent i Sverige. För bara tre år sen fanns det ett överskott och de ekologiska äggen fick exporteras till bland annat Tyskland.
Idag står ekologiska värphöns för tolv procent av det totala antalet värphöns som finns i Sverige. I våras steg efterfrågan så snabbt att många butikshyllor stod tomma.
Men nu börjar produktionen komma ikapp efterfrågan. Under året som har gått så har flera producenter ställt om sin produktion för att möta upp den ökade efterfrågan, men det går inte så snabbt, man måste ha några månader på sig att bygga om och göra i ordning och få in nya ekologiska höns.
Förutom att hushållens efterfrågan på ekologiska ägg har ökat så har också efterfrågan ökat från storkök inom den offentliga sektorn. Den sista mars nästa år beräknar branschen att 950 000 av landets cirka sju miljoner värphöns klassas som ekologiskt uppfödda.
Roligt också att läsa om att hönsen får gå ute. Vad jag vet så är inte det något krav. Och jag har dessutom för mig att det ett tag var förbjudet att ha hönsen ute pga fågelinfluensarisk.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5973118
Lämna ett svar