Ja helst både och givetvis!
Ett äppelkrig bröt ut på Österlen i somras när en professor på Sveriges Lantbruksuniversitet blev intervjuad i Österlenmagasinet. Professorn, Per Odén, är specialiserad på skoglig fröforskning, men på fritiden driver han ambitiös ekologisk äppelodling i Kivik med flera tusen träd.
Lokaltidningen frågade Per Odén vilket som är bäst att köpa: utländska, ekologiskt odlade äpplen eller svenska, konventionellt odlade. Den frågan brukar de flesta proffs slingra sig undan, eftersom det finns många ”om” och ”men” som komplicerar saken. Men Per Odén svarade att ”Bäst är naturligtvis att välja svenska, ekologiska.” Annars, sa han, är det ”bättre att välja ett utländskt ekologiskt äpple än ett konventionellt svenskt, för den egna hälsan och den globala miljön”.
Det utbröt stort ståhej och bråk som ledde till att Per Odén fick lämna ledningsgruppen för projektet Framtidens frukt, som bekostas av Jordbruksverket.
Per Odén håller också kurser i ekologisk äppelodling. Ett av Per Odéns argument för ekologisk odling är undersökningar som Livsmedelsverket har gjort. Omkring 80 procent av svenska, konventionellt odlade äpplen innehöll rester av bekämpningsmedel. I nästan samtliga fall låg dock halterna under gällande gränsvärden. Livsmedelsverket bedömer inte att bekämpningsmedlen innebär några hälsorisker för människor som äter äpplen. Per Odén ser mer allvarligt på hälsoriskerna, inte minst för arbetskraften som ska utföra besprutningen.
Ett annat av hans argument är att ekologisk odling innebär större biologisk mångfald, till exempel av insekter. Det är ett påstående helt i linje med vad undersökningar om ekologiskt och konventionellt brukar visa.
Energiåtgång och utsläpp av koldioxid är knivigare frågor. De konventionella odlarna kan spruta gift så att ogräset dör. De ekologiska odlarna brukar harva bort ogräset, flamma bort det eller döda det med het vattenånga. Speciellt de två senare metoderna är energikrävande. Men det finns också innovativa metoder såsom marktäckning och höns.
Ett favoritargument för dem som är emot ekologisk odling är att skördarna ofta blir mindre per hektar. Och då blir det svårare att räkna miljöfördelar för de ekologiska produkterna. Men faktum är att avkastningen skiljer mellan olika grödor, och just ekologiska äpplen brukar hävda sig rätt bra i jämförande studier. Det går att få ut nästan samma skörd per hektar, under förutsättning att man arbetar med lämpliga sorter och metoder.
https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-ett-appelkrig-som-rasar-pa-riktigt/
Humlan says
Bara “NÄRodlat” betyder ju oftast “giftbesprutat NÄRA mig”!!
Giftrester i vårt grundvatten har blivit ett stort problem, det kommer inte från EKO-odlarna iallafall!
Genom att köpa eko, även när det inte är svenskt, så visar man att det finns en efterfrågan och då leder det till att någon i Sverige börjar producera denna.
Pratet om att EKO är för dyrt beror på att med den “för billiga” maten så betalas priset någon annan stans, oftast med hälsan eller miljön.
Växtsorter och raser är under lång tid framtagna för konventionella metoder, det tar tid att ändra och få fram sorter som är mer anpassade till ekologiska metoder.
Anna Sparre @ 4health.se says
Instämmer