Ekologiskt jordbruk klarar torka bättre än “vanligt” jordbruk, enligt uppgifter från både svensk och internationell forskning. Jordar med hög mullhalt håller vatten bättre och ekologiska gårdar har i genomsnitt högre mullhalter.
Framför allt är det två stora fördelar som ekologiskt jordbruk har mot det konventionella. Dels har man mer fleråriga grödor med djupa rötter i vallarna, till exempel klöver. En annan faktor är att man använder organisk gödsel i högre utsträckning än man gör inom konventionellt lantbruk.
Men det är inte bara odlingssättet som kan påverka hur motståndskraftiga grödorna är mot torkan, utan också vilken sorts grödor man odlar. De äldre typerna av spannmål, så kallade gamla kultursorter, har t.ex. visat sig tåla torka bättre än de modernare spannmålssorterna. De långstråiga sorterna klarar torkan bra på grund av djupa rotsystem.
Dessutom är det lönsammare att odla ekologiskt än konventionellt. Något som beror på den ökande efterfrågan. Jordbruksverkets ekonomiska kalkyler visar tydligt på högre lönsamhet för både ekologisk odling och mjölkproduktion jämfört med konventionella gårdar.
Uppemot 600.000 hektar av all jordbruksmark var ekologiskt odlad förra året, en ökning med fem procent jämfört med året innan. Totalt har andelen ekologisk produktion i Sverige ökat med 32 procent de senaste åtta åren. Odlingstekniken har utvecklats på ett sätt som gör att lantbrukare inte längre behöver vara oroliga för att klara omställningen. Stora gårdar ställer om av affärsmässiga skäl numera – ett bevis för att du verkligen röstar med dina pengar när du köper det du tycker är viktigt att gynna.
Regeringens mål (den vi hade 🙂 ) är att 30 procent av all svensk odlingsmark ska vara ekologisk 2030.
https://www.sydsvenskan.se/2018-08-14/ekologiskt-jordbruk-battre-anpassat-for-torka
https://www.di.se/hallbart-naringsliv/stort-sug-efter-ekologiskt-forsaljningen-klattrar/
Lämna ett svar