Den här enkla, goda gröten har blivit en favorit på sistone. Den är fri från gluten, mjölkprodukter, ägg och nötter.
❓Varför inte bara göra havregrynsgröt undrar en del när jag lägger upp alternativ
❗️Både blodprover (IgG-antikroppar) och muskeltester visar att jag själv och många med mig är lite känsliga för havre (även den glutenfria) Havre innehåller proteiner som liknar gluten (aveniner). Det finns forskning som visar att de med celiaki ofta har ett immunsvar mot havre (olika studier ger dock motsägelsefulla resultat på den punkten ska tilläggas 😊)
Du behöver (till en portion):
- 2 dl vatten
- 2 msk hirsflakes (*Läs mer om hirs längst ner i inlägget)
- 2 msk olivolja och/eller MCT-olja
- 2-3 tsk kokosmjöl
- salt
- stevia (helst stevia som pulveriserade blad, dvs grönt pulver. Går även att använda lite honung)
- ev bär till servering
Koka upp vattnet och hirs i en liten kastrull
Koka under omrörning ca 20 sekunder så att det tjocknar lite
Stäng av spisen och rör ner oljan och därefter kokosmjölet
Salta och rör ner lite stevia. Smaka av om du behöver mer
Servera gärna med bär – krusbär använder jag gärna, eller vinbär, beroende på säsong. Om man vill kan man mosa ihop dem (ev med lite stevia) till sylt, se här: https://www.instagram.com/p/CCka4dkJXvu/
*Hirs är ett spannmål, men det är naturligt glutenfritt och ett av de äldsta sädesslag vi känner till. Äkta hirs har varit en viktig gröda sedan yngre stenåldern i Kina, och odlades även i Skandinavien redan under bronsåldern. 🌾
IZH says
Ja det där med havre skulle jag vilja läsa mer kritiskt om. Det blir ofta så hyllat. Jag blir väldigt låg och vek av havre. Sen jag slutade helt med havre kan jag äta mer vete. Plötsligt känns vete snällt mot magen i jämförelse med havren.
Lillemor says
Hur ser du på björksocker ?
Anna Sparre @ 4health.se says
xylitol? Nja, allt som man extraherar är jag lite skeptisk till. Därför använder jag pulveriserade steviablad eller ren honung
Mariette says
Jag använder ibland kokossocker som sötning. Hur ser du på den?
Anna Sparre @ 4health.se says
Lite samma kommentar som ovan 😊
Bättre än vitt socker, men det är ju det mesta…
Emma says
Jag har typ 2 diabetes. Skulle hirs vara ok att äta?
Anna Harrstedt says
Har du ingen “mjölk” till?
Eller går vegansk mjölk bort pga oljorna?
Tack på förhand!
Anna Sparre @ 4health.se says
nej, den är god som den är, den blir krämig, särskilt med olja i. Önskar du mer så rör ner lite extra MCT-olja efteråt eller servera med kokosgrädde