Långkok är faktiskt superenkelt – det går i stort sett inte att misslyckas med det om man bara lagar det tillräckligt länge. Det blir alltid smakrikt och mört. Dessutom sköter det sig självt.
Här är ett recept på en jätteenkel gryta med få ingredienser.
Du behöver
- kött, tex högrev eller grytbitar, gärna av viltkött
- smör att steka i
- passerade tomater
- rött vin
- 2-3 lagerblad
- salt och peppar
- buljong eller fond
- 1-2 lökar
- 2 klyftor vitlök
- valfritt: örter och/eller rotfrukt
Skär köttet i bitar och bryn dem i smör, tex i en gjutjärnsgryta
Häll på rödvin och passerade tomater så att det täcker köttet
Tillsätt salt, peppar, lagerblad och lite buljong (jag använder ca en tsk i pulverformat, så max 1/2 tärning)
Låt puttra totalt i minst 2h, gärna 3-4 h
1/2h-1h innan det är klart så dela en hel lök i 4 bitar och pressa ner vitlök i grytan.
Tillsätt också gärna någon bit rotfrukt och örter och låt puttra klart
Färdigt, enkelt!
[…] Enklaste långkoket / Enkel gryta […]