Tedrickande ger förändringar i generna hos kvinnor. En studie vid Uppsala universitet visar att tedrickande leder till epigenetiska förändringar i gener som är inblandade i cancer och östrogenmetabolism. Mer forskning behövs dock för att kunna säga om förändringarna påverkar hälsan positivt eller negativt.
Epigenetik
Epigenetik har en viktig funktion i att reglera när, var och hur gener uttrycks. Dessa processer är naturliga och nödvändiga. Epigenetiska förändringar kan beskrivas som kemiska modifieringar av DNA:t som slår av eller på våra gener. Miljö/ omgivning, maten vi äter, kemikalier och andra gifter är exempel på faktorer som kan kan leda till epigenetiska förändringar i vårt DNA.
Epigenetik kan också beskrivas som cellulära minnen som nedärvs från en cell till en annan (celler bildas ju genom celldelning). Men till skillnad från genetiska tillstånd är epigenetiska tillstånd reversibla och kan påverkas av miljöfaktorer.
Många sjukdomar verkar ha inslag av epigenetiska funktioner, men det är ofta svårt att avgöra om epigenetiska rubbningar är orsak eller verkan i sjukdomsförloppet.
Te och östrogen
Tidigare studier har visat att både kaffe och te kan påverka östrogenmetabolismen. I den aktuella studien har forskare från Uppsala universitet, i samarbete med forskargrupper runt om i Europa, undersökt om kaffe- och tedrickande kan leda till epigenetiska förändringar. Resultaten visade att det uppstår ett antal epigenetiska förändringar hos kvinnor som dricker te, förändringar som man inte fann hos män. Många av de epigenetiska förändringarna återfanns i gener som är inblandade i cancer och östrogenmetabolism. Däremot kunde man inte se några epigenetiska förändringar hos individer som konsumerade kaffe.
Tidigare studier har visat att tekonsumtion minskar östrogennivåer vilket antyder att det kan finnas en biologisk skillnad i hur kvinnor och män påverkas av ämnen i te. Kvinnor dricker också större mänger te jämfört med män vilket ökar möjligheterna att hitta dessa förändringar hos kvinnor jämför med män.
De drygt 3.000 personer som har deltagit i studien har druckit mellan 0,25 och 2,2 koppar te per dag.
Resultaten visar att komponenter i te skulle kunna påverka regleringen av cancergener och östrogenmetabolism genom epigenetiska förändringar av DNA:t. De visar dock inte om det är bra eller dåligt att dricka te, och det behövs ytterligare forskning för att visa huruvida de förändringar som hittades i denna studie påverkar vår hälsa. Resultaten skulle kunna betyda att de hälsoeffekter som tedrickande påvisat i tidigare studier kan förmedlas via epigenetiska förändringar. Tidigare studier som har visat att ämnet catechin i te leder till epigentiska förändringar i odlade cancerceller, påvisar också att hälsoeffekter av te möjligen uppkommer via epigenetiska förändringar.
Studien publicerades i Human Molecular Genetics:
https://www.uu.se/press/nyheter/artikel/?id=8868&typ=artikel
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-te-paverkar-kvinnors-gener/
Majsan says
Hej Anna!
Jag hörde precis ett intressant reportage om östrogen och Alzheimers sjukdom i Vetenskapsradion.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/970250?programid=412
Vad tror du om detta?
Som jag förstår det tror forskaren att östrogenbrist leder till att hjärnan går över från sockerdrift till fettdrift och på så vis “äter upp sig själv”. De verkar ha fokus på östrogenbrist hos kvinnor till följd av klimakteriet.
Hur tror du att detta skulle kunna påverka oss med PCOs som kanske redan initialt har låga östrogennivåer?
Tacksam för svar
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej! Har skrivit om just detta, kommer imorgon (dock inte kopplat till PCOS). PCOS förekommer ju oftare med högt östrogen än med lågt. Har du koll på dina hormonnivåer?
Majsan says
Okej, intressant!
Jaha, jag trodde att lågt östrogen ofta hängde ihop med lågt progesteron.
Jag har inte koll på mina hormonnivåer mer än att jag har höga testosteronnivåer, vilket jag fick veta för några år sedan när jag utredde min PCOs hos min gynekolog.