Du vet väl om att det är stor skillnad på mättade och omättade fetter vad gäller egenskaper och hållbarhet?
De mättade fetterna är stabila och tåliga, medan omättade är känsligare och härsknar lättare. Ju mer omättat, desto känsligare. Detta betyder att ett fleromättat fett är ännu känsligare än ett enkelomättat (det senare har ju endast en dubbelbindning).
Omättade fetter är känsliga för värme och ljus, och passar därför inte för stekning. Stek i smör eller kokosfett som är rika på mättade fetter. Dessa fetter är faktiskt så pass hållbara för värme att du kan förvara dem i skafferiet.
Oljor och andra omättade fetter ska förvaras svalt och mörkt.
Även nötter är rika på omättade fetter. Många glömmer bort att nötter därför är väldigt känsliga, i synnerhet om man tagit bort deras skyddande skal. Förvara därför skalade nötter kallt, i kylskåpet eller frysen.
Lämna ett svar