Bara genom att leva nära storjordbruk ökar risken för antibiotikaresistenta infektioner enligt en ny amerikansk studie. 80 % av all antibiotika (!!!) i USA säljs till jordbruket för att tillsättas till djurfoder. När djurens avföring sedan används som gödsel finns både antibiotika och antibiotikaresistenta bakterier i detta.
Genom att gå igenom sjukjournaler från åren 2005 till 2010 identifierade forskarna patienter som blivit infekterade av MRSA, meticillinresistenta stafylokocker, och andra bakteriella infektioner i hud- och mjukvävnad, och jämförde sedan dessa personer med patienter som aldrig haft en bakterieinfektion. Forskarna hittade ett starkt samband mellan MRSA-infektioner och att bo nära djurproduktion där grisgödsel spreds på åkrarna. Den fjärdedel av patienterna som exponerades mest bodde fyra till fem kilometer från gödslade fält eller grisfarmar. Forskarna tror att det kan vara så att MRSA spridits via luften vid gödslingen
I USA används antibiotika även på friska djur för att få dem att växa snabbare. Det gödsel som sedan sprids på åkrarna för att ge näring åt jordbruksgrödorna innehåller antibiotikaresistenta bakterier och hela tre fjärdedelar av all antibiotika som djuren får i sig. Det är förbjudet i Sverige att använda antibiotika på friska djur – och numera även inom EU. Men under 2012 användes 65 ton antibiotika till människor… I jämförelse med USA har Sverige inte någon storskalig djurproduktion. Och MRSA har bara vid ett tillfälle hittats hos svenska grisar. Kan alltså vara värt att köpa svenskt kött… Och att såklart välja vilt/naturbeteskött eller åtminstone ekologiskt när det går.
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1389609&resultClick=3
Eva says
Intressant. minst sagt & skrämmande. Som du tidigare skrev om i “ Vårt smutsiga kranvatten´´
så är åtminstone jag övertygad om att kemikalierester & läkemedelsrester sprids via luften
& vattnet och hamnar så småningom i de livsmedel vi får i oss.
Forskningen är delvis ny och det finns en icke obetydlig cocktaileffekt som är svårhanterlig att
forska på.
Men alltså, välkommen till den nya girighetens kemikalietidsålder.
Detta är också det arv vi kommer att lämna efter oss till våra barn & barnbarn.
Det börjar alltmer stå helt klart att välja ekologiskt så långt som möjligt.