Jag har tidigare skrivit om hur våra växters rötter är beroende av svamp och andra mikroorganismer för att ta upp mineraler. Många bekämpningsmedel är just mot svampangrepp, vilket alltså kan göra att den odlade maten blir mer näringsfattig (läs mer bl.a. här: https://4health.se/svamp-behovs-for-mineralupptaget)
En ny europeisk studie visar också hur föroreningar påverkar svampsamhällena. De svampar som lever i symbios med träd och andra växter är mycket viktiga för hur de mår. I den här studien har forskare analyserat jordprover från hela Europa och sett hur bland annat föroreningar påverkar svampsamhällena.
Om man tittar på en del rötter kan man se ett ludd. Det vita luddet på rötterna är svampen som växten lever i symbios med. Det är sådant här som forskarna bakom studien har tittat närmare på. De har grävt upp runt 13 000 jordprover från ett 20-tal europeiska länder för att ta reda på vilka miljöfaktorer som påverkar de underjordiska svamparna mest på stor skala.
Ett av resultaten är att kväveföreningar från utsläpp av fossil förbränning verkar vara dåligt för många av de svampar som är viktiga för växterna. De svampar som inte klarar sig bra i den här studien när det är för högt kväve är sådana svampar som är bra för träd.
Mykorrhiza, som rotsymbiosen mellan svamp och träd heter,
går ut på att trädet ger svampen socker från fotosyntesen och svampen ger trädet näringsämnen tillbaka som den tagit upp från jorden. Det är ettt livslångt och livsviktigt samarbete för många träd och andra växter.
Så för att minska risken att förlora betydelsefulla svamparter i skogen,
menar forskarna bakom studien att gränsvärderna för europeiska utsläpp kan behöva skärpas.
https://www.nature.com/articles/s41586-018-0189-9
https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6979764
Lämna ett svar