Fruktos och vitt socker verkar vara bland det mest skadliga i vår västerländska kost. Allt tyder på att det bidrar till metabola syndrom med övervikt, diabetes, hjärtsjukdom mm.
I en ny studie studerade man barn som led av fetma och metabolt syndrom. Man undersökte vad som hände när man ersatte fruktos i barnens kost (dvs fruktsocker som utgör ena halvan av vitt socker och som finns i kakor, glass, godis mm; och som finns i mycket läsk, BBQ-såser och annat med high fructose corn syrup) Man bibehöll samma mängd energi/kalorier i kosten och ersatte bara fruktos med glukos, dvs med det sockerslag som utgör vanlig stärkelse som tex i potatis.
Genom denna fruktosrestriktion i kosten så förbättrades barnens blodvärden på bara några dagar. Blodtrycket minskade, LDL-partiklarna blev större och snällare medan antalet små oxiderade partiklar minskade, triglyceriderna minskade, insulinkänsligheten förbättrades och insulinnivåerna minskade drastiskt.
Och som sagt – det handlade inte om att man minskade på energiintaget, bara att man bytte ut sockret….
http://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(16)30293-3/fulltext
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-10/uoc–och102115.php
Lämna ett svar