En ny studie visar att intag av fruktos inte minskar aktiviteten i de områden i hjärnansom styr över aptiten. Fruktos jämfördes med glukos, det ämne som bygger stärkelse och cellulosa, vilket visade sig minska aktiviteten.
Fruktos, fruktsocker, utgör halva den vanliga sockermolekylen (vanligt vitt socker), men tillsätts också under andra namn i våra vanliga livsmedel. Den finns också rikligt i frukt.
Nedbrytning av fruktos i kroppen sker på ett helt annat sätt än glukos, nämligen i levern på liknande sätt som alkohol. Det tros vara orsaken till att fruktos ökar förekomsten av fettlever. Det här var dock inte relaterat till den nya studien, utan bakgrunden till den nya studien är att ökningen av fetman följer i spåren efter tillsatt fruktos i maten (under namn som high fructose corn syrup (HFCS), fruktossirap, majssirap osv)
20 personer undersöktes med magnetkamera efter antingen intag av glukos eller fruktos. Man kunde bland annat se att blodflödet i områden i hjärnan som styr aptit minskade signifikant mer av glukos än av fruktos, dvs man fortsatte ha aptit efter intag av fruktos. Och resultaten visar på skillnader i aktiviteten i flera delar i hjärnan. Försökspersoner upplevde också en större mättnadskänsla efter att de intagit glukos jämfört med fruktos.
Läs mer: http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1555133#Abstract
http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/neurologi/fruktos-gav-annorlunda-aktivitet-i-hjarnan/
mats says
Intressant! Kanske han inte är så illa ute herr lustig ändå?
mats says
Och hur blir då kopplingen med leptinresistens ytterligare? Jo fettma och samhällets kostnader.
Anna Sparre @ 4health.se says
Ja Lustig han har en hel del vettigt att säga 🙂