Fetmaoperationer, gastric bypass och liknande, där man skär eller kopplar bort delar av matsmältningsapparaten, ökar i popularitet och sjukvården lägger en massa pengar på det (eftersom man hittills trott att man skulle spara vårdpengar på att de opererade blir smalare). I dag fetmaopereras ca 8 000-9 000 kraftigt överviktiga personer varje år i Sverige, och än fler står i kö. Nu publiceras en 20-årig uppföljning av fetmakirurgi, SOS-studien (Swedish Obese Subjects). Och inte helt oväntat visar den att man blir sjuk av gastric bypass (man tar ju bort funktionella delar av näringsupptagsmekanismen) och att vårdkostnaderna är högre för opererade än de med fetma som ej opereras.
Personer som genomgår fetmakirurgi får ökat behov av sjukvård (i genomsnitt 54 dagar på sjukhus). Det är komplikationer såsom blödningar och infektioner, läckage, tarmvred, blodbrist, näringsbrist och gallsten. Och kostnaderna för kosttillskott och tarmmediciner ökar. Detta trots att många av dem som följts upp bara opererats med den enklare varianten gastric banding, inte de mer extrema varianter som finns idag såsom gastric bypass och duodendal switch. (Av de opererade fick 13% gastric bypass, 19% gastric banding och 68% vertical-banded gastroplasty. Kontrollgruppen opererades ej)
Dessutom behöver de opererade mer medicinering för psykiska besvär såsom depressioner.
Läs mer:
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1360866
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/fetmakirurgi-dyrare-an-forvantat
Sonja says
Ett kortsiktigt, tragiskt och SJUKT sätt att försöka lösa ett livsstilsproblem bara i en handvändning….
Att det dessutom visar sig kosta mer och vara värre för hälsan än fetman i sig, känns egentligen bara väldigt logiskt.
Hemskt, men sant.
Anna Sparre @ 4health.se says
Instämmer helt Sonja!
ragnhild says
Ja, der fant orden varandra: “GBP är värre för hälsan än fetma”*. Men du vet – det bryr sig inte kirurgerna om – där gälder profit-tänkande. Jag undrad hur länge till det ville ta innan man (inte minst de opererade själva) startad ställa frågor till galenskapen.
* …. varför har det tatt så lång tid? – stakkars människor – stympad for ever. Men karusellen är igång här och nu …. operationerna ….. Har kirurgerna/sjukhusen garderad sig mot framtidiga anmälanden – undrar jag…
Ola says
Ditt referat av SOS-studien är helt felaktigt. Du nämner ingenting om de enorma hälsovinster som görs i form av kraftigt minskad incidens av allvarliga, livsförkortande tillstånd som diabetes, hjärt-kärlsjukdom och cancer. Dessa effekter är också störst vid gastric bypass och de som genomgått denna op är bara en liten del av studien. Idag är gastric bypass den helt dominerande metoden. Att kalla gastric banding “den enklare varianten” är ytterligare en kraftig förvrängning av sanningen eftersom denna metod i och för sig är enklare att kirurgiskt utföra men har övergivits på grund av sämre resultat och MER biverkningar än gastric bypass. Läs slutsatserna i studien du själv länkar till: de opererade behövde mer sjukvård år 1-6 men inte år 7-20. Läkemedelskostnaderna för de opererade var LÄGRE år 7-20.
Du sprider desinformation och riskerar att avskräcka överviktiga från en operation som kan ha avgörande positiv effekt på deras liv.
Michael Lindgren says
Jag tycker det är oansvarigt av dig att gå ut med helt felaktig information och låtsas som om den har vetenskaplig grund. Visst finns det negativa effekter av GBP operationer, det förekommer. Men inte alls i den utsträckning som du beskriver. Du glömmer dessutom att nämna de positiva effekter som också kommer efter en GBP operation. Det är enkelt för vissa att sitta och säga att det bara är att ta tag i sitt liv och börja träna och banta. Har det funkat hittills? Några klarar av det, många klarar det inte. Då kan kanske en operation vara en lösning och en möjlighet att få ett friskare liv.
Jag har inte gjort någon operation, behöver det inte heller. Dock har jag har min sambo gjort en GBP och gått ner över 50 kg, fått ett helt nytt liv och förmodligen ett mycket längre liv. Vägen dit har kantats av smärta, problem såsom tarmvred, magsår och låga blodvärden. Det finns en ökad risk för tarmvred, speciellt vid titthålsoperationer då man lämnar mycket utrymme och fickor kvar i buken, där tarmarna kan slinka in. Magsåret fick hon pga överdosering av pronaxen och andra antiinflammatoriska mediciner, då hon har haft ont i leder och muskler. Smärtan berodde inte på GBP operationen i sig, utan huvudorsaken var den tidiga övervikten och brist på motion.
Blodvärdena har mellan varven varit dåliga och beror på eget slarv, hon glömmer ta sina tillskott som man behöver ta dagligen efter operationen. B12 är något som är väldigt viktigt för GBP patienter att ta efter operation och livet ut, brist på B12 leder bl.a låga blodvärden, psykiska åkommor såsom depression etc. Allmänläkare som inte är insatta i GBP slänger i regel bara till antidepressiva tabletter och tror att det handlar om en vanlig depression istället för att kolla blodvärdena och kanske se att patienten har brist på ämnen t.ex B12.
Så visst, det har mellan varven varit tufft för henne. Men nu är hon 54 kg lättare, kan leka med grabben, gå och köpa kläder som för en gångs skull passar, orka vara med och pyssla hemma, har mer energi och ett längre liv att se fram emot. Har det varit värt allt besvär? Ja, absolut som jag ser det. Hon har ibland ångrat operationen, i de stunder det har varit något bekymmer t.ex tarmvredet, men sen har hon funderat på hur det skulle ha gått om hon inte hade gjort operationen, hur hon skulle ha mått. Då är hon ändå tacksam för att hon gjorde den.
Frågar du henne idag, var det värt det? Så svarar hon, ja utan tvekan.
Så kom inte och döm och klanka ner på något som ni inte vet vad det handlar om, läs på och läs korrekt forskning, prata med GBP patienter, hör deras syn på saken. Men viktigast av allt, sprid inte felaktig information som om det vore en sanning.
Anna Sparre @ 4health.se says
Hade du läst min blogg skulle du veta att jag ALDRIG skulle säga att det bara skulle vara att banta och träna – ALDRIG. Jag har aldrig uttalat mig på det viset – tvärtom!! Men gastric bypass är inte bästa lösningen. Dessutom – det här är en blogg, inte något vetenskapligt magasin. Jag är noga med innehållet för att vara en blogg, men jag har all rätt att blanda personliga erfarenheter och kommentarer med fakta.
avgå anna says
Så det är helt okej att förvränga en vetenskaplig studie så den verkar din väg bara för att det är en blogg?
Du är ju fan värre än Bagdad bob