Vi pratar ju en del om männen som jägare och krigare, och kvinnor som samlare, under evolutionen. Men det här kan vara fel. Det finns olika saker som tyder på en annorlunda fördelning, och lite senare lite mer i nutidshistoria (om man får kalla vikingatiden för det 🙂 ) så visar det sig att kvinnliga krigare kan ha haft nyckelroller.
Forskarna har tidigare utgått från att personen som begravts i den främsta krigargraven på Birka var en man. Men nu visar nya undersökningar att de hade fel. Skelettet tillhör en kvinna.
Det här är en verklig militär ledare.
Birka, som brukar kallas Sveriges första stad, är ett världsarv där man hittat många viktiga fynd från vikingatiden och mycket av det vi idag vet om perioden stammar därifrån. Kammargraven är en av öns främsta fyndplatser, en av de mest välutrustade gravarna på Birka, och därmed i vikingavärlden.
Forskarna har tagit för givet att skelettet i en så imponerande och välutrustad grav, som dessutom omgavs med vad man betraktade som manliga föremål, var en man.
Men vid en ny undersökning sågs detaljer som inte riktigt stämde med idéen om en manlig krigare. Personen i graven hade en gracil och spenslig underkäke, och höftbenen hade tydligt feminina drag. För att bli helt säkra på skelettets kön lät forskarna göra en DNA-undersökning. Samtidigt togs också isotopprover för att försöka spåra hennes ursprung.
Det råder ingen som helt tvekan. Det här är en kvinna, och man tror att hon var en del av den kringresande vikingatida härskarklassen, med anknytning både till Baltikum och Atlantkusten.
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/framsta-vikingakrigaren-var-kvinna
Lämna ett svar