Jag nämner ofta att gluten ökar genomsläppligheten i tarmen, men insåg att jag aldrig refererat till vetenskap när det gäller det här, vilket jag ju helst gör 🙂
Det här är ett välstuderat ämne bl.a. av en forskare som heter Dr Alessio Fasano. Fasano har gjort enormt mycket studier på gluten, bl.a. en där han testade olika grupper av personer (personer med celiaki, personer med överkänslighet mot gluten, personer utan någon glutenintolerans). Dessa grupper testades med olika sorters vete, både modernt vete och äldre sorters vete.
Resultatet blev att för samtliga grupper, även dem som inte kunde påvisas ha någon som helst glutenkänslighet, ökade genomsläppligheten i tarmen med samtliga sorters vete – även äldre veteslag.
Zonulin är en molekyl som reglerar just permeabiliteten, dvs genomsläppligheten, i tarmen. Zonulin gör detta genom att signallera om fogarna mellan cellerna i tarmen ska vara öppna eller stängda. De två saker som påverkar zonulin, och därmed genomsläppligheten i tarmen, mest är gluten och infektioner i tarmen.
Min generella rekommendation är att undvika gluten, och särskilt om man har autoimmunitet i släkten, har problem med tarmen eller har problem med hälsan överlag. Normalt sett tycker jag att det kan vara en god idé att testa sjukdomstillstånd och överkänslighet etc med labbtester, men problemet med detta är att den vanliga vården endast testar känslighet mot en av de ca 60 ingående peptiderna i gluten, nämligen alfagliadin. Det har jag skrivit mer om bl.a. här https://4health.se/glutenintolerans-–-darfor-har-du-kanske-det-utan-att-veta-om-det. Och även om du gör ett test för antikroppar mot gluten hos något annat labb, dvs betalar privat för detta, så finns det ännu inte något labb som testar samtliga glutenpeptider. Det största testet testar 10 av dem.
Så detta är förklaringen till mina rekommendationer om att undvika gluten, och då särskilt om man har en ärftlig faktor som ökar risken för autoimmunitet.
Studier etc för den som vill veta mer:
I dessa vetenskapliga artiklar står en hel del om zonulin:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3384703/ “Among the several potential intestinal luminal stimuli that can trigger zonulin release, we identified small intestinal exposure to bacteria and gluten as the two more powerful triggers” …. “There are at least 50 toxic epitopes in gluten peptides exerting cytotoxic, immunomodulatory, and gut permeating activities”
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3458511/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21248165
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2886850/
Studie som undersöker gliadin (gluten) och dess effekt på zonulin/tarmpermeabilitet: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16635908 “Based on our results, we concluded that gliadin activates zonulin signaling irrespective of the genetic expression of autoimmunity, leading to increased intestinal permeability to macromolecules.”
Studie som visar att gluten/gliadin ökar genomsläppligheten i tarmen hos alla personer, med eller utan celiaki: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25734566 “CONCLUSIONS: Increased intestinal permeability after gliadin exposure occurs in all individuals.”
KNJ says
Det skall sägas att jag är ytterst tveksam till denna studie då det finns en hel mängd studier som visar motsatsen, alltså att inga hälsoriskmarkörer ökade för friska och känsliga (bara för intoleranta). Studien är en s.k. ex-vivo där man testar tarmbitar utanför kroppen. En liknande ex-vivo-studie gjordes för ca tio år sedan där resultaten visade precis som denna. Samma forskargrupp testade sedan dock saken hos riktiga människor och då fann man som sagt bara att de intoleranta fick försämrade hälsomarkörer. Fler studier har gjorts på detta, bl.a. en som gjorde på personer som högintensivtränade. Den är extra intressant då tarmarna tar tillfällig skada vid hård träning och således borde de bli extra känslig. Endast intoleranta fick försämrade värde då med, Har du någon åsikt om detta och kanske även om http://tranastyrka.se/vete-och-lackande-tarm/ ?
Anna Sparre @ 4health.se says
Jacob har en del poänger, och man kan alltid säga att mer forskning behövs. Typsikt svensk inställning helt ärligt, i Sverige vägrar vi ändra kostråd tills vi gjort en egen studie på det, oavsett hur mycket ämnet studerats internationellt. Just i det här fallet – ja, kanske behövs mer studier av god kvalitet innan vi kan fastslå att gluten påverkar zonulin att öka tarmpermeabiliteten.
Vare sig det stämmer eller inte, så har det ju i studier visats samband mellan gluten och autoimmunitet (om det sen beror på den här mekanismen eller inte – spelar det någon roll?)
Och bara det faktum att vi inte bryter ner gluten helt till aminosyror, utan till större peptider som går ut i kroppen är ett tecken på hur dåliga vi är på att ta hand om det. Dvs hur dåligt anpassade vi är till att äta det och dess potential att reta immunförsvaret
Jag tackar för din klarsynta kommentar, det är bra att alltid visa två sidor av myntet tycker jag
Anna Sparre @ 4health.se says
Och förresten är det intressant att Jacob Gudiol klankar ner på att William Davis bara vill sälja böcker. Jacobs “varumärke” är ju att kritisera hälsopåståenden, vilket är hans säljmetod och precis det han gör i detta inlägg. Rätt eller fel så har han också en bok, en blogg osv och detta är hans sätt att sälja 😉
Daniel says
Hej Anna
Kan du intervjua Jacob Gudiol i din podcast? Tack på förhand
Anna Sparre @ 4health.se says
Visst, jag kan fråga honom 🙂
Daniel says
Bra Anna 🙂
bertil says
Gudiol är bara girig han ljuger om saker för att bli känd och rik.
Han vill inte att fakta ska komma fram, han delitar alt om tarmfloran det får inte komma fram att tarmfloran kan vara orsaken till diabetes för då är han bara en nolla.
Han kan inte något om tarmfloran, han är riktigt farlig för folkhälsan han ljuger helt medvetet bara för status och pengar.
Han är riktigt ond en hemsk person.
Therese says
Hej Anna
Jag älskar dina podd avsnitt och du har verkligen inspirerat mig att nörda ner mig ordentligt i kost och hälsa frågan. Jag har inspirerats så mycket att jag har signat upp på en kurs på uppsala universitet som jag går en annan utbildning på (men på en annan institution). Kvällskursen heter “fysiologi kost och hälsa” och efter 1 föreläsning och en registrerings föreläsning så blir jag bara trött på vilket skitsnack och rappakalja det är dom lär ut till människor. Jag förstod det även innan, men jag gick in med inställningen att det vore kul att ställa massa jobbiga frågor och få igång en diskussion. Dom är väldigt inriktade på att allt handlar om kalorier har jag märkt. Och efter att ha haft en termin med tung kemi och efter att ha läst Martina Johanssons böcker bland annat så håller jag inte riktigt med om att välmående sitter i hur många kalorier man äter utan om kvalitén på de näringsämnen man får i sig är etc. och om kroppen är genetiskt anpassad för att äta det.
Jag blev helt förskräckt när de kör en propaganda mot mättat fett och hänvisade det till att “det behöver vi inte, det skall vi hålla så lågt som möjligt. Gärna på noll. Som tex. smörsyra” men de refererade till NNRs kostråd om att man skall äta oljor minsann men inte mättat fett. Huah så dåligt det var. Jag satt bara och skakade på huvudet.
Nu till min fundering. Vi skall ha ett seminarium i kursen längre fram och jag skulle verkligen vilja veta exakt vart man hittar forskningsrapporterna som tex. du ofta brukar ta upp. Finns det någon databas någonstans som man söker på? Jag vet att någon kursare någongång tidigare nämnt något men jag har glömt vad dom sa då.
Jag skulle verkligen vilja föra en dialog och lägga den forskningen på bordet på seminariet och verkligen ifrågasätta om rekommendationerna dom ger är så himla bra.
Ser fram emot ditt svar!
Mvh Therese
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Therese! tack för din kommentar och berättelse! Jag använder pubmed som har nästan allt: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed eller sök vad du är ute efter på pubmed i google, tex pubmed randomized controlled trial gluten
Mitt tips är att hänvisa till studier av hög kvalitet och genomskåda dem när de använder enkätstudier
Lycka till och kör hårt!
Elisabeth Lindgård says
Underbar läsning!