Den här artikeln är inte ny, men likväl fortfarande intressant. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svenskar-tidigt-kansliga-mot-gluten_6259910.svd Den handlar om att fler och fler – och i tidigare åldrar – får glutenintolerans. tre procent av svenska barn är enligt artikeln glutenintoleranta (och i denna siffra räknas bara de som fått diagnos, inte de som “bara” är överkänsliga eller har antikroppar som angriper andra delar i kroppen än tarmen). En del av förklaringen skulle jag gissa går att hitta i boken Brödberoende. Där beskrivs bland annat hur det vete vi har idag inte alls ser ut som det vete vi hade för bara 30-40 år sen. Mer protein i mjölet, dvs mer gluten, ger bättre betalt för bönderna kan vara en förklaring. Jag skulle inte rekommendera det vete vi hade tidigare heller, men det blir alltså bara värre.
Att just svenska barn oftare är glutenintoleranta (enligt en studie i artikeln) kan troligen kopplas samman med att gluten införs i tidigare åldrar. Vällingkulturen är som störst i just Sverige. “svenska flickor tycks vara särskilt drabbade och löper nästan dubbelt så hög risk som amerikanska barn med samma genuppsättning att bli glutenintoleranta”
Och appropå rådet att införa gluten till barn medan man ammar – forskningen stöder inte detta! “I slutet av 1980-talet femdubblades plötsligt antalet nya fall av glutenallergi bland barn i Sverige. Kostråden till nyblivna föräldrar ändrades, så att barn skulle börja äta gluten i små mängder för att hinna vänja sig vid ämnet. Samtidigt minskades mängden gluten i den välling som ges till de minsta barnen. Efter det sjönk antalet barn med glutenintolerans till samma nivå som tidigare.”
(Läs mer om gluten i tidigare inlägg: https://4health.se/tag/gluten )
KNJ says
Det finns en nyare studie om det här. http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/umea_universitet/pressrelease/view/raett-spaedbarnskost-kan-minska-risken-foer-glutenintolerans-837985
En kommentar:
http://www.sydsvenskan.se/sverige/kostraden-gjorde-fler-barn-sjuka/
Det nyaste jag läst inom ämnet verkar inte själva tidpunkten för inträde vara av betydelse. Den perioden som glutenintoleransen ökade skulle man nämligen gluten introduceras sent. Och när råden ändrades till tidigt blev det bättre. Men antagligen var det inte tiden som var avgörande utan när man skulle introducera det sent skulle man helamma till 6 månader för att sedan direkt gå över till välling med massor av gluten. Vi kan snacka om ren tarmchock! 😉 Det är därför man idag rekommenderas att börja med mindre mängder under amning. Sedan är ju frågan om amningen som gör det eller bara den mindre mängden gluten. Sedan kan man ju fundera på om barnen verkligen “vänjer sig” eller inte.
Anna Sparre @ 4health.se says
Tackar för detta!
Instämmer med dig i detta. Tror själv att man bör minimera glutenexponeringen så mycket det går, även om det är svårt med dagis etc