Jag brukar göra min egna mörka choklad, dels om jag inte har någon köpt choklad hemma och dels för att slippa tillsatser som sojalecitin och aromer, vilket det finns i många av de vanliga mörka chokladsorterna.
Det jag gör smakar som en blandning av mörk choklad och ischoklad och är väldigt enkelt att göra:
Lägg mycket smör i en skål tillsammans med lite socker (vilket det ju också är i köpt mörk choklad, därför använder jag lite lite).
Smält detta på låg effekt i micron.
Rör ner mycket kakao tills det blivit en lös smet, dvs konsistensen ska vara väldigt lös, men inte rinnig.
Smaka av sötman och tillsätt honung eller stevia eller vad du tycker om för sötning tills det smakar gott.
Bre ut smeten på bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå och frys in. Ta ut och bryt av lagom bitar – ät direkt. Supergott!
Anna says
Eftersom kakao + kakofett är vad man får när man separerat kakaomassa i delar, är det inte bättre att köpa kakaomassa direkt, och bara smälta och tillsätta sötning? Då blir den riktigt normalhård också, till skillnad från om man tar mjukare fetter som smör eller kokosfett.
Kakaomassa brukar alltså (på fabrik) delas upp i kakaofett och kakao. Kakaofett är som en biprodukt när man tillverkar kakao. Den luktar choklad, men smakar inget. Man kom på att göra vit choklad av detta, i stället för att slänga. Kan även användas på huden.
Men kakaomassan är ju 100 %-ig choklad egentligen. Finns lätt att köpa som raw och är då mildare. Smält om och tillsätt några söta russin som sötning, eller whatever.
Anna Sparre @ 4health.se says
Stämmer bra det Anna! Men kakaosmöret är ganska dyrt så därför har jag inte det hemma så ofta. Gillar dessutom att få i mig lite kokosfett på det här sättet. Men chokladen blir bättre med kakaofett