Vi gick en runda i skogen och såg ekollon falla som regn från träden. Undrar vad man kan göra med ekollon tänkte vi och samlade ihop en drös som vi tog hem.
Hemma sökte vi runt på nätet för att se om de var ätbara, vilket de är för människor om man tillagar dem så att garvsyra/tanniner försvinner. (Däremot ska inte gräsätande djur som hästar och kor äta ekollon. Grisar tål dem, liksom människor)
Det vanligaste är att man kokar dem några gånger – man byter vatten tills vattnet inte längre smakar bittert. Sedan kan man äta dem eller mala ner till ett fint glutenfritt mjöl att använda i bakning. Men då ska de skalas först. Så den enklare metoden som vi testade var att rosta dem i ugn.
Jag var lite fundersam eftersom alla som testat rostning hänvisar till en enda källa http://www.skogsskafferiet.se/ek/, vilken jag inte var säker på om den var pålitlig. Men sen kom jag på att kaffe rostas just för att bli av med dessa ämnen, dvs garvsyra (tanniner) och insåg att det då borde fungera även på ekollon.
Vi spred ut ekollonen på en plåt och rostade sedan vid 275 grader i ca 20 minuter (tills skalet blivit mörkt och alla ekollon öppnat sig. Några exploderade 🙂 ). Vi smakade av med salt och smör – gott, smakar kastanjer. Kastade dock dem som smakade lite mer bittert för säkerhets skull.
Lämna ett svar