Nu börjar hasselnötssäsongen! Gå in i närmaste park eller skogsdunge och leta upp något som ser ut som stora buskar i trädstorlek (dvs flera små stammar)
Hasselnötter är fyllda av mineraler. Träden har fått växa flera år och hunnit ta upp mineraler ur marken. Dessutom växer de oftast på icke-konstgödslad mark, vilket betyder att mineralfördelningen är bättre än i konventionell åkerjord.
Har man hassel i trädgården är det bästa att vänta tills de trillar av trädet. Då kan man skaka ner dem och plocka dem perfekt mogna. Men plockar du i park så är det dags så fort de första nötterna börjar trilla ner – plocka då från trädet.
De är ljusa när de är färska. De du köper i affären är torkade. Det går utmärkt att äta dem färska, men vill du att de ska smaka som i affären så kan du bre ut dem på tidningspapper eller plåtar och vända dem en gång per dag. Plocka bort alla nötter som har små hål i sig. De är maskangripna och det blir lätt att du förstör hela skörden om du lämnar kvar en sådan nöt.
Ut och leta efter mineralbomben!
Mikael S says
HejsanAnna
Inte för att jag vill göra dig besviken, och det kanske inte spelar någon roll i dagens läge.
Men nötter ansågs så värdefullt att dessa inte ingår i allemansrätten.
Anna Sparre @ 4health.se says
Jaså, det har jag aldrig hört innan. Då är det väl bäst att man plockar från hasseln i trädgården då.
Men handlar det om värde för markägaren eller djurlivet menar du?
Dvs om det är för markägaren så borde parker etc som är kommunal mark vara fritt fram, men man kan ju förstå om markägare vill ta vara på sina nötter
MariaF says
Det var väl för svinen som bökade som nötter aldrig kom att innefattas av allemansrätten?
För oss som dock ändå har tillgång till hassel, äter man alltså även skalen när de är gröna?
Anna Sparre @ 4health.se says
ok, tack för förklaringen!
Nej, skalet är hårt, nästan som på en torkad brun, så du får knäcka bort det ändå. Nöten smakar lite krämigare när man inte torkat den, lite som kokosnöt fast med hasselsmak 🙂